KUD Rudolf Rajter i VA Sakcinski na 10. međunarodnom natjecanju zborova u Zadru Foto: Grad Ivanec

KUD Rudolf Rajter i VA Sakcinski na 10. međunarodnom natjecanju zborova u Zadru

I.D./Varaždinske vijesti | 18.5.2016. u 08:02h | Objavljeno u Društvo

Mješoviti pjevački zbor Kulturno umjetničkog društva "Rudolf Rajter" i Vokalni ansambl "Sakcinski" iz Ivanca u četvrtak putuju u Zadar, gdje će sudjelovati na 10. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova koje traje od 19. do 22. svibnja.

Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova u Zadru, u organizaciji Koncertnog ureda Zadar, bienalno je događanje glazbeno-natjecateljskog karaktera koje ima ulogu sljedbenika, nositelja i poticatelja tradicije amaterskog zborskog pjevanja na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini. Natječu se zborovi sastavljeni od pjevača amatera koje je, temeljem prijavnice i priloga, prihvatilo Programsko povjerenstvo. Osim nastupa u natjecateljskom dijelu, predviđeni su i revijalni nastupi sa slobodnim programom na otvorenim prostorima grada Zadra u svrhu predstavljanja zborova i kraja iz kojeg dolaze.

Ove godine na natjecanje se prijavio rekordan broj zborova od kojih je Programsko povjerenstvo odabralo njih 20 i to iz Švedske, Poljske, Latvije, Estonije, Slovenije i Hrvatske.

- Kako bi našim ansamblima omogućio sudjelovanje na natjecanju u Zadru, za oba je novčanu potporu u svom Programu javnih potreba u kulturi osigurao Grad Ivanec. Dodatnu financijsku potporu KUD-u Rudolf Rajter osiguralo je i Ministarstvo kulture - ističu iz Grada Ivanca.

Nakon povratka iz Zadra, zbor će sudjelovati na još jednom međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova i to na "Zlatnoj lipi Tuhelj 2016" koje će se održati 4. lipnja u Tuhlju, u organizaciji tamošnjeg Kulturno umjetničkog društva "Naša lipa". Na tom natjecanju nastupit će 26 zborova iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. Potom slijedi nastup na Županijskoj smotri pjevačkih zborova (12. lipnja) u Glazbenoj školi u Varaždinu, izlučnom natjecanju za nastup na Državnoj smotri, a onda i nastup u okviru proslave Dana grada Ivanca 25. lipnja.