Kroz projekt "Želim znati zašto bez glutena" vrtićarci učili o celijakiji i bezglutenskoj prehrani

Varaždinske vijesti | 30.7.2022. u 19:27h | Objavljeno u Društvo

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske uspješno je završila projekt "Želim znati zašto bez glutena", u kojem je sudjelovalo ukupno 95 djece iz Dječjeg vrtića Bajka, Dječjeg vrtića Dječji svijet i Dječjeg vrtića Čira Čara iz Varaždina.

Aktivnosti su bile prilagođene djeci predškolskog uzrasta, zbog što boljeg razumijevanja samog pojma celijakije i bezglutenske prehrane, a svako dijete ponijelo je kući brošuru "Sigurno bez glutena" te su se s celijakijom i prehranom bez glutena neposredno upoznale i 95 obitelji. Uz odgojitelje skupina, edukaciju su provodile članice udruge. Na "Satu o celijakiji i prehrani bez glutena" čitala se tako slikovnica o celijakiji "Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom".

- Budući da je pojam celijakija apstraktan i teško razumljiv djeci, putem edukacijske slikovnice u kojoj se odvija zanimljiva radnja, djeci se na slikovit način približio pojam o celijakiji i prehrani bez glutena - napomenuli su iz udruge.

Također, proučavala se brošura "Sigurno bez glutena" koja se nadovezuje na slikovnicu te se upoznavalo s namirnicama koje sadrže gluten i namirnicama koje prirodno ne sadrže gluten. Djeca su izrađivala plakat s dozvoljenim i zabranjenim namirnicama, crtala crteže kojima su izrazili usvojenu tematiku, rješavali labirint na papiru...

- Održana je i bezglutenska zakuska kako bi djeca mogla kušati bezglutenske proizvode, vidjeti da hrana bez glutena nije toliko drugačija i ništa manje ukusna od njihove, te da je mogu konzumirati svi. Upravo ta bezglutenska zakuska izuzetno je pozitivno doživljena kod djece. Kroz slikovnicu o celijakiji i brošuri "Sigurno bez glutena" educiralo se djecu o različitim pristupima i ponašanjima u prehrani koji su potrebni za održavanje kvalitete života, a koji ne bi trebali utjecati na isključivanje iz društva ako se netko "drugačije" hrani. Direktan i zanimljiv pristup temi, prilagođen uzrastu djeteta, rezultira interesom djece i boljim razumijevanjem "različitosti" djeteta s celijakojom, alergijom i netolerancijom na gluten te poboljšava uvjete u kojem dijete svakodnevno boravi - pojasnili su iz udruge.

Projekt "Želim znati zašto bez glutena" sufinancirao je Grad Varaždin, a iz Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske zahvaljuju svima koji su se uključili u projekt.

Udruga_oboljelih_od_celijakije_2_Djecji_svijet_1.jpg

Udruga_oboljelih_od_celijakije_3_Djecji_svijet_2.jpg

Udruga_oboljelih_od_celijakije_4_Djecji_svijet_3.jpg

Udruga_oboljelih_od_celijakije_projekt_1_Djecji_vrtic_Bajka.jpg