Kreativne radionice: Adventsko druženje s groficom Lujzom Foto: Tibor Martan

Kreativne radionice: Adventsko druženje s groficom Lujzom

Varaždinske vijesti | 22.12.2018. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Članovi Kulturno-umjetničke udruge "Magda i Luisa" iz Madžareva realizirali su proteklih dana svoju ovogodišnju dramsko-pedagošku radionicu pod nazivom "Adventsko druženje s groficom Lujzom".

Glavna zadaća radionice bila je promicanje lika i djela Lujze grofice Erdődy, poznate dobrotvorke s novomarofskog područja, među djecom predškolske i rane školski dobi. Radionice su održane u malim područnim i seoskim školicama gdje se učenicima predstavio kostimirani lik grofice Lujze kroz dramske izvedbe i radionice pripovijedanja. Sudionici radionice imali su prilike naučiti izrađivati i tradicijski božićni nakit od krep papira – kinč te degustirati kruščiće grofice Lujze. Uz učenike nižih razreda područnih škola u Šćepanju i Podevčevu kroz radionicu su prošli i polaznici dječje folklorne sekcije Kulturno-umjetničkog društva „Danica“ iz Bedenice te polaznici „Pričaonice“ iz Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof.

Kostimirani lik grofice utjelovila je Dubravka Baneković. Autor grofičinog scenskog kostima je Mladen grof Jerneić. Likove seoskih djevojčica, Magde i Marice, dočarale su Iva Jež i Helena Baneković. Radionicu izrade tradicijskog božićnog nakita vodile su Ana Martan, Štefanija Vuk i Štefanija Turković.

- Ovog Adventa željeli smo polaznicima radionica približiti humanost, srdačnost, tolerantnost i nadasve suosjećajnost grofice Lujze prema potrebitima. Iz njezinog djelovanja i danas se može mnogo toga naučiti i primijeniti u svakodnevnom životu – zaključio je Tibor Martan, predsjednik udruge i dipl. etnolog.

adventske_radionice_grofica_lujza_1.jpeg

adventske_radionice_grofica_lujza_2.jpeg

adventske_radionice_grofica_lujza_3.JPG

adventske_radionice_grofica_lujza_4.JPG

adventske_radionice_grofica_lujza_5.JPG

adventske_radionice_grofica_lujza_6.jpeg

adventske_radionice_grofica_lujza_7.jpeg