Koncertom učenika Glazbene škole u srijedu završavaju Barokne večeri Foto: Ilustracija/Krešimir Đurić

Koncertom učenika Glazbene škole u srijedu završavaju Barokne večeri

Varaždinske vijesti | 2.10.2018. u 16:24h | Objavljeno u Društvo

Nakon 13 dana ispunjenih glazbom i gostovanjem velikog broja istaknutih umjetnika i ove godine, nastavljajući višegodišnju tradiciju Baroknih večeri, učenici Glazbene škole u Varaždinu svojim će tradicionalnim koncertom uz sudjelovanje Varaždinskog komornog orkestra zatvoriti ovogodišnje 48. barokne večeri.

Učenici osnovne i srednje glazbene škole predstavit će se djelima baroknih skladatelja svirajući na violini, klaviru, saksofonu i tamburici, a pridružit će im se i budući operni pjevači kao i mješoviti zbor Glazbene škole u Varaždinu.

Priliku da čujete kako zvuče mlade nade varaždinske glazbe zainteresirani imaju u srijedu, 3. listopada, u varaždinskoj Katedrali s početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Budući da je Glazbena škola u Varaždinu i ove godine partner Varaždinskim baroknim večerima, a uz koncerte kojima prisustvuju učenici koji stječu nova glazbena iskustva, zahvaljujući ovom partnerstvu održana su i dva vrijedna predavanja za učenike i profesore škole.

Japanska violinistica svjetske slave koja svira na Stradivarijevoj violini Da Vinci, inače poznata i po majstorskim tečajevima koje drži mladim nadarenim violinistima, koji redovito osvajaju prve nagrade na državnim natjecanjima u Japanu Kimiko Nakazawa, održala je masterclass za mlade violiniste, dok je njen suprug, jedan od najpoznatijih svjetskih restauratora gudačih instrumenata i veliki kolekcionar, Muneyeki Nakazawa održao predavanje o gudačkim instrumentima iz porodice Stradivari.

Predstavljena je u Glazbenoj školi na Međunarodni dan glazbe i "Zbirka Sorkočević" Felixa Spillera, a djela koja su skladali otac i sin Sorkočević učenici su slušali i na koncertu održanom u crkvi Svetog Florijana u Varaždinu u sklopu programa 48. Varaždinskih baroknih večeri.

- Iznimno nam je važno da našim učenicima osim teorijskih znanja za vrijeme njihovog obrazovanja na Glazbenoj školi omogućimo i druženje s vrhunskim umjetnicima, jer to su vrijedna iskustva koja će im sigurno dobro doći na njihovom glazbenom putu. I nas profesore Glazbene škole susreti s kolegama, kako domaćim tako i inozemnim obogaćuju, jer svako je novo znanje dobrodošlo, jer i mi kontinuirano moramo učiti - istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

glazbena_skola_varazdin.jpg