Knjižničar VI. OŠ Varaždin Miroslav Cmuk objavio drugu knjigu eseja

Varaždinske vijesti | 4.4.2018. u 09:53h | Objavljeno u Društvo

Nakon "Stripizma" (Ogranak Matice hrvatske u Bizovcu, 2017.), knjige izabranih eseja o stripovima, knjižničar VI. osnovne škole Varaždin Miroslav Cmuk (1983.) objavio je drugu knjigu eseja pod naslovom "Zvučna čitanka".

Zvučna čitanka prvotno je objavljivana kao redovna kolumna u tjednom ritmu na portalu Magazin Gradske knjižnice Rijeka od lipnja 2015. do lipnja 2016. godine. Budući da su u tom razdoblju svijet napustili Arsen Dedić i David Bowie, autor im je posvetio prigodan tekst. Knjiga se sastoji od 52 teksta koji govore o glazbi i književnosti; bossa nova, jazz, blues, protestna glazba, razni derivati rocka, instrumentalna glazba, glazbeni spotovi i filmovi, posebni koncerti što ostaju u trajnom sjećanju, važnost dizajna i naslova djela, funkcija radija nekad i danas, analiziranje slušateljskih i čitateljskih navika, problematiziranje književnih fenomena i stvaralačkih navika određenih glazbenika te književnika tek su neke od brojnih tema što čine Zvučnu čitanku.

- Nostalgičnih tonova u Zvučnoj čitanci ne manjka, dobar dio događaja pripada prošlosti, a mnogi ljudi koje spominjem nisu više među živima. Zvučna čitanka nije samo skup laičkih eseja o glazbi, već i intimni dnevnik; iskoristio sam prigodu da u pohvalnom tonu neke spomenem renomirane umjetnike (Chet Baker, BillieHoliday, PJ Harvey, Arsen Dedić, Bob Dylan, George Orwell, David Bowie), ali i brojne imaginarne likove iz svijeta umjetnosti (Mister No, CortoMaltese, Ken Parker...) koji su se trajno nastanili u meni - ističe autor u predgovoru knjige.

Zvučna čitanka mješavina je privatnih i javnih zapisa, sastoji se od pohvalnih tonova, prevladavaju informativni osvrti o vrijednim djelima i zanemarenim umjetnicima, a našlo se mjesta i za sonet posvećen PJ Harvey. Naslovnicu knjigeo smislio je varaždinski umjetnik Mihael Bađun (1996.), student Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Grad Varaždin sudjelovao je u financiranju ove multižanrovske knjige koja bi se podjednako trebala svidjeti i novopečenima i upućenima ljubiteljima publicistike.

zvucna_citanka_-_miroslav_cmuk.jpg