KINO GAJ Dokumentarac "Između revolucija" govori o poziciji žena u patrijarhalnim sistemima Rumunjske i Irana

VV | 31.1.2024. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

"Između revolucija" rumunjskog redatelja Vlada Petrija moćan je i originalan politički dugometražni hibridni dokumentarni film koji kroz intimnu priču o sudbinama dviju studentica progovara o poziciji žena u patrijarhalnim sistemima Irana i Rumunjske, društvima koja su „eksperimentirala“ s različitim režimima i u kojima je represivni politički aparat uvijek funkcionirao nauštrb pojedinca.

Film će biti prikazan u kinu Gaj u Varaždinu u petak, 2. veljače u 17 sati. Film je nastao u koprodukciji rumunjskog ActivDocsa i hrvatskog Restarta. Između revolucija svjetsku je premijeru imao u veljači 2023. na Filmskom festivalu u Berlinu gdje je osvojio nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI za najbolji film u prestižnom programu FORUM. Dosad je osvojio čak 13 priznanja, među kojima se posebno ističe prva nagrada u dokumentarnom programu 'Time of History' festivala SEMINCI u španjolskom Valladolidu, vrijedna 25.000 eura i ona posljednja za najbolji dugometražni film na međunarodnom festivalu u Duhoku u iračkom Kurdistanu, nazvana po velikom kurdskom redatelju Yilmazu Gunayu.

Hrvatsku premijeru imao je na festivalu ZagrebDox u ožujku 2023. gdje je također osvojio posebno priznanje žirija u regionalnoj konkurenciji. U prosincu prošle godine obilježena je 34. godišnjica Rumunjske revolucije, a u siječnju, kada film stiže u domaća kina, obilježava se 45. godina od početka Iranske revolucije.

Ovaj hibridni, dokumentarno-igrano-arhivski film donosi priču o Rumunjki Mariji i Iranki Zahri, koje su se upoznale 1970-ih godina na medicinskom fakultetu u Bukureštu i njihovoj dugogodišnjoj strastvenoj korespondenciji. Dvije žene neumorno se dopisuju na razmeđi revolucija, prosvjeda i politički turbulentnih zbivanja koja su poharala njihove zemlje. Intiman epistolarni dokumentarac kroz intrigantne i rijetko viđene arhivske snimke odmata klupko kolektivne povijesti, svu nadu i razočaranje koje donose političke transformacije, te propituje društvene tabue, represiju i položaj žena u zemljama gdje su povijest pisali gotovo isključivo muškarci.

Ovaj izuzetno montiran film sastavljen je od do sad rijetko viđenih arhivskih snimaka nastalih između kraja 1970-ih i početka 1990-ih godina, koje prikazuju turbulentna događanja u ovim dvjema zemljama u periodu kada su se oba bivša režima politički slomila, a povezuje ih intimna korespondencija dvije bivše studentice.

- Za mene je Između revolucija film o nedavnoj prošlosti koja vrlo snažno odjekuje neposrednom, sadašnjom stvarnošću. Riječ je o filmu koji predstavlja subjektivnu, žensku povijest dviju država i društava koje su eksperimentirale s različitim političkim sustavima, islamskim i komunističkim, u kojima su ljudi postupno slamani od strane represivnog političkog aparata. To je film koji rezonira s nedavnim događajima u Iranu, gdje se žene ponovno bore za svoja prava, baš kao što su se borile 1979. - o filmu kaže autor Vlad Petri.

Film je nastao u produkciji rumunjske kuće Activ Docs u koprodukciji s hrvatskim Restartom i iranskim koproducentom kojemu je identitet zaštićen. Producentica je Monica Lăzurean-Gorgan (Activ Docs), a hrvatski koproducent Oliver Sertić (Restart). Uz brojnu propdukcijsku i tehničku ekipu, u filmu su korištene i 16mm snimke Ane Hušman, sinkrone šumove (foley) izradili su Siniša Krneta i Martin Semenčić, dodatnu glazbu skladao je Filip Sertić, a za grafike je bila zadužena Lena Telenta. Film je podržan sredstvima Rumunjskog nacionalnog filmskog centra – CNC, Hrvatskog audiovizualnog centra i Doha Film Instituta.

Donosimo trailer u nastavku.

Video sadržaj