Kazalištarije samozatajnog Ivana Duića: "Svaka predstava je nov izazov" Foto: Ilustracija

Kazalištarije samozatajnog Ivana Duića: "Svaka predstava je nov izazov"

Julijana Marčec | 18.7.2023. u 20:35h | Objavljeno u Društvo

U Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici Staroga grada prošlog je utorka, 11. srpnja, otvorena izložba "Kazalištarije" akademskog slikara i grafičara Ivana Duića.

Ovaj samozatajni varaždinski umjetnik publici je predstavio scenografije, plakate, crteže kostima i lutke koje su u posljednjih tridesetak godina bile na sceni varaždinskog kazališta u predstavama nastalim pod redateljskom palicom Dubravka Torjanca.

Ova je atraktivna izložba također nastala zahvaljujući suradnji ovog kreativnog dvojca, pa je publika na otvorenju od Dubravka Torjanca mogla čuti zanimljivosti o izloženim predmetima i detalje o toj četrdesetak godina dugoj suradnji koju je Torjanac predstavio počevši od njihove prve pa sve do posljednje predstave.

duic.jpg

- Zajedno radimo već četrdeset godina pa je ova izložba prilika da se prisjetimo kako smo u tom razdoblju napravili tridesetak predstava. Izložen je tek mali dio različitih predmeta, artefakata od idejnih zamisli, skica do gotovih predmeta - lutki. Ova je izložba mali kazališni nukleus - skice, fotografije, lutke, plakati, makete scena, sve ono što publika uz angažman glumaca, kompozitora i svih ostalih vidi na kazališnim daskama u predstavi - rekao je kazališni redatelj Dubravko Torjanac uvodeći publiku u postav izložbe.

Četiri desetljeća zajedničkog rada

Prva predstava koju su zajedno postavili na scenu je "Čovjek je čovjek" Bertolta Brechta, koju pamte i po inovativnom načinu oglašavanja na Trgu slobode.

Na izložbi je fotografija koja pokazuje kako su na Trgu slobode između dva stabla razapeli špagu i objesili crtež na platnu uz naslov predstave i datume izvedbi, a na tom mjestu su kasnije ostavljali i obavijesti o probama i zbivanjima u kazalištu, odnosno u to vrijeme aktivnom omladinskom dramskom studiju koji je djelovao u sklopu narodnog kazališta.

Da uspješno surađuju još od studentskih dana potvrdio je i kreator lutaka, scenograf i kostimograf Ivan Duić istaknuvši pritom kako su osim u Varaždinu predstave igrali i u Zagrebu, Osijeku i Sisku.

duic_3-3.jpg

- Rad na predstavi počinjemo od teksta. Ja napravim scenografije i lutke, a Dubravko režiju, pa onda razgovaramo i dogovaramo kako dalje. Uvijek je to zajednički rad. Režija i scenografija, ali i lutke su cjelina pa to treba povezati i napraviti predstavu. I lutke i scenografija su doprinos predstavi, stoga je važno da sve promjene idu tome u prilog - rekao je Duić dodavši kako i on i Torjanac vole eksperimentirati, pa su se za svaku predstavu "igrali" s formom i nisu radili klasičnu predstavu nego su nastojali da im stvaranje predstave bude umjetnički izazov.

Nagrade za najbolju scenografiju

Da su u tome uspjeli najbolje govore reakcije publike, i to svih generacija, jer se za sve predstave tražila karta više, sve su sudjelovale na festivalima u zemlji i u inozemstvu, a mnoge od njih osvojile su i brojne nagrade.

Među njima je predstava - Norci, mjuzikl za djecu i odrasle na kajkavskom, koja je 1998. godine dobila nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju predstavu, a Ivan Duić nominaciju za najbolju scenografiju, ali i primjerice predstava Krokodil Marko, koja je nedavno na sarajevskom Festivalu dječje umjetnosti dobila nagradu u kategoriji najboljeg glumačkog ostvarenja ali i u kategoriji najbolje scenografije, kreacije lutaka i videoprojekcije.

duic_1-1.jpg

- Teško mi je izdvojiti najdražu predstavu, ali među njima su sigurno Norci, Jaje, Hoću neću, Vrak Mrak i Seljo Beljo, Romeo i Giullieta, pa i zadnja - Krokodil Marko jer je u njoj sve vizualno moj rad - od scenografije, lutaka, kostima, plakata - rekao je Duić koji nije želio otkriti nove projekte koje priprema ali je pozvao sve da dođu u galeriju HDLU-a i do 31. srpnja razgledaju izložbu "Kazalištarije".