Kadišl i nebeski putnici: U HNK Varaždin hommage stradalim Židovima u Hrvatskoj Foto: HNK Varaždin

Kadišl i nebeski putnici: U HNK Varaždin hommage stradalim Židovima u Hrvatskoj

Varaždinske vijesti | 25.4.2022. u 16:04h | Objavljeno u Društvo

U utorak, 26. travnja s početkom u 20 sati u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu održat će se predstava nastala prema proznom djelu Jasminke Domaš: KADIŠL I NEBESKI PUTNICI, hommage stradalim Židovima u Hrvatskoj tijekom 2. svjetskog rata.

U zapisima pod naslovom Kadišl i nebeski putnici, govori se o stradanjima Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata, u doba režima NDH. Tada su Židovi, bez obzira na spol i dob bili prvo označeni (žutom Davidovom zvijezdom), pa uhićeni, deportirani u logore i na kraju ubijeni. Jednostavnog jezika, bez ikakve patetike, uz suzdržane emocije, pratimo sudbine nevinih žrtava. Predstava asocijativno prati zapise, tražeći iskre nade u rastućem beznađu i očaju. Male geste, tiha pomoć i sućut, suprotstavljeni su vladajućoj mašineriji smrti.

Četvoro glumca varaždinskog HNK: Elizabeta Brodić, Karlo Mrkša, Gordana Slivka i Zvonko Zečević , uz violončelista Mateja Ilčića, dočarat će doba u kojem je ljudskost bila na najvećoj kušnji. Predstavu je dramaturški osmislila i režirala Sanja Ivić, autor glazbe je Davor Bobić, kostime je odabrala Žarka Krpan, a oblikovatelj video projekcija je Zlatko Milec.

"...od riječi ne treba odustati, jer pisac kao i glumac, združeni u ovoj kazališnoj predstavi predstavljaju kolektivno pamćenje. I ima li što ljudskije i hrabrije od toga da izdržimo svoj život i sudbinu i tako sačuvamo u duši nadu i onda kada nade nema. Većinu likova u tekstu, a i u kazališnoj predstavi Kadišl i nebeski putnici na nekakav alkemijski način veže usud prošlosti i sadašnjosti. Pred čitateljima i gledateljima se gotovo filmskom brzinom izmjenjuju likovi, svaki od njih je svijeća koja će dogorjeti pred našim očima. Izvedbena umjetnost ima svoju čudesnu melodiju u kojoj uz glazbu, u notama ispisuju osjećaji i sjećanja, istovremeno upisujući neke nove puteve Budućeg svijeta ili kako kažu Židovi - Svijeta koji dolazi..." Jasminka Domaš

Završetak se odigrava preko puta varaždinske sinagoge, kod spomenika žrtvama holokausta K19 autora Zlatka Kopljara.

Više: https://www.hnkvz.hr/predstava/jasminka-domas-kadisl-i-nebeski-putnici/

U srijedu, 27. travnja s početkom u 19,30 sati na Velikoj sceni publika može pogledati predstavu ENIGMATSKE VARIJACIJE nastalu prema dramskom tekstu Érica-Emmanuela Schmitta, jednog od najistaknutijih i najizvođenijih suvremenih francuskih autora čija su djela prevedena su na 50-ak jezika, a drame se izvode u 50-ak zemalja svijeta.

O sadržaju Enigmatskih varijacija ne bi se smjelo reći baš mnogo, ništa više od onoga što bi pisalo u općenitoj napomeni na stražnjoj korici dobrog trilera: susret dvojice muškaraca na zabačenom otoku blizu Sjevernog pola rezultira neočekivanim obratima. Režiju potpisuje Helena Petković, a igraju Stojan Matavulj i Karlo Mrkša.

Iz kritike: predstava u kojoj su precizno osmišljene i realizirane nijanse dvojice aktera drame u iznimnim glumačkim interpretacijama Stojana Matavulja i Karla Mrkše.

Na međunarodnom Festivalu glumca ZAPLET 13 u Banjoj Luci, osim što je glasovima publike odabran za najboljeg glumca večeri, Stojan Matavulj je odlukom žirija proglašen najboljim glumcem Festivala za ulogu Abela Znorka.

Više o predstavi: https://www.hnkvz.hr/predstava/enigmatske-varijacije-eric-emmanuel-schmitt/

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kazališta i putem on-line prodaje na hnkvz.mojekarte.hr.

hnk_vz_najava_26042022_2.jpg