JOSIP JURAK Poklonio slike župi u Svetom Iliji: "Ovo je pravo mjesto za njih" Foto: Ivana Dreven

JOSIP JURAK Poklonio slike župi u Svetom Iliji: "Ovo je pravo mjesto za njih"

| 1.4.2024. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

Riječ je portretima dvojice nekadašnjih župnika župe sv. Ilije, Josipa Godrijana i Ivana Košćaka

Varaždinski umjetnik Josip Jurak nedavno je poklonio dvije slike župi u Svetom Iliji, mjestu u kojem je i rođen 1937. godine. Riječ je portretima dvojice nekadašnjih župnika župe sv. Ilije, Josipa Godrijana i Ivana Košćaka, koje je predao sadašnjem župniku Izidoru Fereku.

Varaždincima je Jurak dobro poznat po mozaicima od keramičkih pločica kojima je ukrasio svoju kuću u Pupačićevoj ulici, ali i pisanici od 2,5 metra koju je ispred kuće postavio prije godinu dana, uoči Uskrsa, no velik dio njegovog umjetničkog opusa čine i slike koje je tijekom godina predstavio na 18 samostalnih i mnogim zajedničkim izložbama.

- Posljednju retrospektivnu izložbu imao sam upravo u Svetom Iliji, u novoj školi, krajem prošle godine. Na toj izložbi, pored ostalih slika, bila su i ova dva portreta, župnika Josipa Godrijana i župnika Ivana Košćaka – napomenuo je Jurak i pojasnio zašto je naslikao ovu dvojicu župnika te što ga je potaknulo da slike pokloni župi.

- Te su slike dio mog života, ovdje sam živio, ali imam još poveznica s ovdašnjom crkvom. Moj je otac, naime, bio zvonar u crkvi sv. Ilije. A Godrijan je tu bio prvo kao kapelan od 1928., a zatim kao župnik od 1931. do 1970. godine, i puno je napravio za ovu župu. Zaslužan je za nabavu orgulja, izradu crkvenih jaslica, uredio je i okoliš te dao izgraditi kameni zid oko crkve, cintor. A kod izrade tog cintora sam i ja pomagao, kao pomoćnik majstorima, gotovo svaki kamen bio je u mojim rukama. Također, Godrijan je u župu doveo i časne sestre. Naslijedio ga je župnik Košćak, koji je župu vodio do umirovljenja 2007. godine. I on se istaknuo svojim doprinosom župi, a poznavao sam ga i sa studija, jer sam i ja studirao teologiju prije nego što sam diplomirao na Fakultetu organizacije i informatike. Košćak je osobitu pažnju posvetio očuvanju tradicije i običaja ovog kraja te su u Pastoralnom centru “Vilim Cecelja”, koji je uređen i otvoren u vrijeme kad je bio župnik, sačuvani razni stari alati i drugi tradicionalni uporabni predmeti ovoga kraja – napomenuo je Jurak, dodavši da je i 1997. godine, uz 750. godišnjicu župe, darovao dvije slike koje krase zidove Pastoralnog centra – jednu s likom sv. Ilije proroka, dok druga prikazuje panoramu naselja Sveti Ilija sa župnom crkvom.

- Zato sam sada i darovao ova dva portreta. Osjećao sam da moram nešto napraviti, imam puno slika, a ovo je pravo mjesto za njih. Stariji župljani se sjećaju prijašnjih župnika, a ovako će i mlađe generacije čuti za njih – istaknuo je Jurak, koji je član Likovne udruge Varaždin od 1987. godine. Portrete dvojice župnika radio je prema fotografijama, tehnikom ulja na lesonitu.

Župnik župe sv. Ilije Izidor Ferek s veseljem je prihvatio dar Josipa Juraka.

- Zahvaljujem gospodinu Juraku, ovo je jedan lijepi dar našoj župi. Slike ćemo svakako izložiti na vidljivom mjestu, kako bi ih župljani i ostali posjetitelji mogli pogledati. To je ujedno način da očuvamo sjećanje na prijašnje župnike, moje prethodnike, ali i na slikara koji je ovdje rođen – rekao nam je župnik Ferek, dodavši kako je lijepo da i bivši župljani na različite načine doprinose župnom životu.

josip_jurak_izidor_ferek_sveti_ilija_slike_13032024__3_.jpg