Izložba za 250 godina Gradskog groblja na neuobičajenom mjestu - u kripti župne crkve

Igor Čolaković | 17.9.2023. u 16:44h | Objavljeno u Društvo

Postavljena do 7. listopada

U kripti župne crkve svetog Nikole u srijedu, 13. rujna, otvorena je zanimljiva izložba kojom se obilježava 250 godina od prvog ukopa na Gradskom groblju u Varaždinu.

Kripta bila nedostupna posjetieljima

Na ovoj izložbi Gradskog muzeja Varaždin, u kripti župne crkve, prostoru koji je bio nepoznat i nedostupan posjetiteljima, predstavljena je građa baštinskih ustanova koja obuhvaća dokumente, planove i nacrte te fotografije i razglednice o nastanku i razvoju varaždinskoga groblja, kao i predmeti vezani uz žalovanje te običaje sahranjivanja.

- Gradski muzej, kao baštinska institucija u kulturi, pridružuje se svim obljetnicama, a jedna od njih je i ova, 250 godina groblja. Izložbu smo postavili na neuobičajenom mjestu. Zahvaljujem župniku Stjepanu Najmanu i tvrtki Parkovi, s kojima smo uspjeli postaviti izložbu koja tematizira amblematsko mjesto grada - istaknuo je na otvorenju Miran Bojanić Morandini, ravnatelj GMV-a.

kripta_1.jpg

Izložba je koncipirana je nekoliko tematskih cjelina - Ukopi na nekadašnjim varaždinskim grobljima do početaka korištenja današnjega Gradskoga groblja, Od ideje o grobljanskom parku do današnjega groblja, Herman Haller i njegovi prethodnici i nasljednici, Zanimljivi krajobrazni dijelovi groblja te Običaji Varaždinaca kod sahranjivanja najmilijih.

Groblje prepoznato nakon sprovoda Vatroslava Jagića

- Uz većinu varaždinskih crkvi nekada su se nalazila i groblja, na kojima su ukapani građani, danas bismo rekli - srednjeg staleža, dok su u kriptama sahranjivani bogatiji i utjecajni ljudi. Uz crkvu svetog Roka nekada se nalazilo "bogečko groblje", na kojem su sahranjivani najsiromašniji stanovnici Varaždina, ali i stranci koje je smrt zatekla u našem gradu. Odlukom kraljice Marije Terezije o zabrani sahranjivanja mrtvih unutar gradskih zidina, ta je praksa trebala biti prekinuta, no, sve do polovice 19. stoljeća građani su sahranjivani i kod svetog Vida i svetog Fabijana i Sebastijana te svetog Florijana. Varaždinci naime, nisu s oduševljenjem prihvatili novo groblje. No, već 1923., nakon sprovoda slavista Vatroslava Jagića, na kojem se je okupila tadašnja europska intelektualna elita, groblje je prepoznato i međunarodno valorizirano kao jedno od najljepših u Europi - rekla je autorica stručne koncepcije izložbe, muzejska savjetnica Spomenka Težak.

kripta_3.jpg

Građa koja govori o groblju i sprovodima Varaždinaca, čuva se u muzeju iznimno je bogata, o čemu. primjerice, svjedoči i zbirka od čak 2.700 osmrtnica, od kojih su mnoge i likovno zanimljive.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Neven Bosilj, a govorio je i biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Suradnici u pripremi ove neobične izložbe bili su kustosi GMV-aDavor Kraš i Jelena Petković, a postav je likovno oblikovala arhitektica Dora Gorenak.

Izložba će za razgled ostati postavljena do 7. listopada, a besplatno se može razgledati od utorka do subote, od 9 do 17 sati.