Izložba u Galeriji K10: Keramičke skulpture, instalacije, objekti i kompozicije Foto: Krešimir Đurić

Izložba u Galeriji K10: Keramičke skulpture, instalacije, objekti i kompozicije

Julijana Marčec | 27.7.2023. u 19:55h | Objavljeno u Društvo

U Galeriji K10 Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon otvorena je prošlog petka, 21. srpnja, atraktivna izložba autorice Smiljane Brezovec Meštrić - "Crni oblak, šarena kiša".

Riječ je o izložbi keramičkih skulptura, skulpturalnih kompozicija, objekata i instalacija od kojih je većina nastala u zadnjih šest mjeseci. Povjesničarka umjetnosti i autorica postava Višnja Slavica Gabout na otvorenju je između ostalog istaknula kako svoj autorski stvaralački pristup umjetničkoj keramici Smiljana Brezovec Meštrić razvija već gotovo tri desetljeća.

DSC_0815.jpg

- Autorica razvija stvaralački pristup u duhu suvremene umjetnosti na izrazito kreativan i sasvim individualan način ne podliježući prolaznim trendovima i uzorima, već slijedeći svoje unutarnje stvaralačke principe i uvjerenja. Njezino keramičko stvaralaštvo je njoj stalna inspirativna igra i začudna umjetnička pustolovina, a svako novo djelo na kojem započinje rad novo je imaginativno putovanje puno izazova i novih iskustava - rekla je autorica postava i dodala kako su radovi Smiljane Brezovec Meštrić oprostorene priče, koje kroz keramičke skulpture, skulpturalne kompozicije i instalacije sugestivno vizualiziraju njezine unutarnje svjetove, njezina sjećanja i snove, emocije i senzacije, razmišljanja i fantazije.

Crni oblak, šarena kiša

S tim se složila i autorica istaknuvši kako je i naslov izložbe Crni oblak, šarena kiša simboličan odnosno višeslojan te da kao i istoimena izložena instalacija zapravo asocijativno govori o oblacima kao našem raspoloženju i o onome što dolazi poslije toga.

- Za mene je keramika oduvijek ravnopravna grana umjetnosti i oduvijek sam smatrala da je ona medij u kojem se ti izražavaš. Keramika se jako lijepo razvija i sve se više govori o predmetima koji nastaju u keramičarskoj tehnici. Stvarati u mediju keramike uvijek je izazovno i nepredvidivo. Prvo imam ideju a tek onda biram tehniku kojom ću tu ideju napraviti - rekla je autorica, koja je svoje prve keramičke radove napravila pod vodstvom osnivačice Kerameikona Blaženke Šoić Štebih.

DSC_0852.jpg

Na otvorenju izložbe predstavljena je i knjiga „Suvremena keramika i nove strategije“ povjesničarke umjetnosti Višnje Slavice Gabout, a o ovom izdanju tiskanom u nakladi Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH-a) govorila je likovna kritičarka Ksenija Kipke.

- Ova knjiga je svojevrsni nastavak njene prve knjige "Keramika i suvremena umjetnost" i u njoj možemo pronaći niz projekata realiziranih od 2016. do 2022. godine u Hrvatskoj i u inozemstvu koje je Višnja Slavica Gabout odradila s keramičarima Sekcije za keramiku, porculan i staklo ULUPUH-a te s inozemnim autorima kao gostima u projektima - rekla je povjesničarka umjetnosti Ksenija Kipke.

Pregled suvremene keramike

U knjizi je kroz pet poglavlja ispričana priča o suvremenoj hrvatskoj keramici, tematski strukturiranih prema koncepcijama i temama izložbi i projekata. Kroz ta se poglavlja može pratiti i aktivnost najpropulzivnijih i najzanimljivijih suvremenih hrvatskih keramičara i pritom dobiti sažeti pregled suvremene hrvatske keramike prvog i početka drugog desetljeća 21. stoljeća. Osim tekstova, knjiga sadrži i raskošni vizualni materijal prema izboru autorice.

DSC_0702.jpg

DSC_0733.jpg

A izbor keramičkih skulptura, skulpturalnih kompozicija, objekata i instalacija objedinjen naslovom "Crni oblak, šarena" keramičarke Smiljane Brezovec Meštrić svi zainteresirani mogu pogledati u varaždinskoj Galeriji K10 u Kukuljevićevoj ulici sve do kraja kolovoza.

Označeno u