Izložba Pjesma, ples, priča – i to je barok u sklopu festivala Total Baroque

vv | 20.9.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Kerameikon u svojoj Galeriji K10 (Kukuljevićeva 10, Varaždin) u subotu 23. rujna, u 18 sati, otvara izložbu Pjesma, ples, priča – i to je barok.

Tematska, međunarodna, žirirana izložba suvremene keramike u sklopu 53. "Varaždinskih baroknih večeri" rezultat je i višegodišnje partnerske suradnja Kerameikone i "Festivala Varaždinske barokne večer". Izložba je dio popratnog programa festivala - Total Baroque.

Ono što je barok, kao globalno univerzalan stil, ostavio svima nama u nasljeđe drukčiji je pogled na svijet i drukčiji način doživljavanja svijeta oko nas te novi način osjećaja vremena i prostora. Tako još u baroku gradeći interdisciplinarnu poveznicu s budućnošću - i s današnjom suvremenošću i suvremenom umjetnošću.

Izložba "Pjesma, ples, priča – i to je barok" željela je na kreativan, komunikativan, suvremen i opipljivo-neposredan način osvijestiti nasljeđe i duh baroka u pjesmi, plesu, priči... Sve ono što se tijekom vremena, od baroka do danas, prilagodilo i „provuklo“ kroz prostor i vrijeme do naših dana, postajući dio naše svakodnevice, ali i naše osobne povijesti.  Umjetnicima je u ovom projektu bio izazov istražiti to nasljeđe i prepoznati tragove svoje barokne prošlosti u sadašnjosti. Otkriti ih u pjesmama koje i danas čitamo, u napjevima koje i danas pjevamo, u plesnim koracima koje na svoj način i danas plešemo, u pričama koje još uvijek prepričavamo, u legendama o junacima koje i danas slavimo, kao i u glazbenim partiturama koje i danas, modificirane i osuvremenjene, sviramo.

Ovi keramički radovi tako nas, na neki način, vode na svojevrsno vizualno putovanje kroz prostor i vrijeme, bilježeći u keramici tragove prošlih razdoblja i njihove međusobne vizualne refleksije. Autori su tu upleli niti prošlosti u potku sadašnjosti, pritom unijevši u svoje priče i elemente osobne, ali i zajedničke memorije; tradiciju, ali i nova umjetnička strujanja. Koncept teme potaknuo ih je na istraživanja i na zaranjanja u prošlost, a rezultat je mnoštvo suvremenih radova.

Autorica koncepcije i kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, uz koordinaciju i asistenciju Željke Bračko, Sanje Brezovec i Smiljane Brezovec Meštrić.

Galerija slika