Izabrano novo vodstvo Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava

Varaždinske vijesti | 4.1.2024. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Članovi Skupštine Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava na redovitoj su izborno-izvještajnoj Skupštini, održanoj u lepoglavskom Domu kulture, izabrali novo vodstvo koje će u narednom razdoblju voditi Udrugu.

Za predsjednika Udruge izabran je Stjepan Ficko, za dopredsjednike Zdravko Jakop i Stjepan Vresk, za tajnika Stjepan Golub, za članove Vijeća Udruge Tomo Jakop, Željko Bračko, Ivan Kos, Damir Zgrebec i Zlatko Juren.

Članovi Nadzornog odbora bit će Stjepan Mađar, Stanko Šoštarić i Dražen Husnjak, a Suda časti Josip Škorak, Srećko Bačak i Branko Horvat. Za rizničara Udruge izabran je Milan Picek.

Izboru novog vodstva prethodilo je podnošenje izvješća o radu u proteklom jednogodišnjem razdoblju. Skupštini ga je podnio dosadašnji predsjednik Udruge Tomo Jakop istaknuvši pri tom da se provedbom niza aktivnosti nastavilo s okupljanjem i aktivnim povezivanjem svih branitelja s područja Grada Lepoglave te s kontinuiranim radom na njihovoj socijalizaciji i integraciji u društvo.

Čuvajući spomen na poginule branitelje s gradskog područja, članovi Udruge organizirali su odavanje počasti na obljetnice njihove pogibije na kojima su, kao i na odavanjima počasti povodom drugih važnih datuma, blagdana i obljetnica, sudjelovali, istaknuo je Tomo Jakop.

Uz zahvalu na ukazanom povjerenju, novoizabrani predsjednik Stjepan Ficko, uz poziv članovima Udruge na što aktivniji rad unutar Udruge važne za okupljanje braniteljske populacije, predložio je plan rada za 2024. godinu koji je Skupština prihvatila.

Uz čuvanje spomena na poginule branitelje, u njegovom je fokusu okupljanje branitelja i njihovo povezivanje s drugim udrugama, psihološko-socijalno osnaživanje branitelja, organizacija druženja branitelja i njihovih obitelji kao i ostvarivanje ciljeva sukladno važećim zakonskim propisima.

Čestitke dosadašnjem i novom vodstvu, te svim članovima Udruge, uputio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

– Naš grad treba ovakvu udrugu kao što je prije 30 godina vas trebala domovina. Vaše iskustvo, znanje i hrabrost trebaju nam i danas kada gradimo svoju budućnost. Potrebno je da budete zajedno, da se družite, razmjenjujete iskustva i pomažete jedni drugima. Uz vas će, kao i dosad, biti Grad Lepoglava – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Ispred Ministarstva branitelja članovima Skupštine i okupljenim gostima obratio se Ivan Hranj iz Centra za psihosocijalnu pomoć Varaždinske županije.

– Ministarstvo hrvatskih branitelja izuzetno uvažava branitelje iz Grada Lepoglave o čemu govori i to da je ministar osobno inzistirao da kao izaslanik Ministarstva branitelja nazočim ovoj Skupštini. Ministarstvo uvažava vaše aktivnosti unatoč tome što ste preskromni i prekritični prema sebi samima – poručio je Hranj istaknuvši da ne dvoji da će Udruga i nadalje uspješno ostvarivati svoje ciljeve u čemu će imati pomoć Ministarstva branitelja kao i Centra za psihosocijalnu pomoć Varaždinske županije.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane, i novoizabrani dopredsjednik Udruge, Zdravko Jakop uputio je pozdrave članovima Udruge u ime novog ministra.

Obraćajući se okupljenima prisjetio se stanje prije sedam godina kada nije bilo centara za branitelje i organiziranih liječničkih pregleda branitelja. Istaknuo je da je od tada napravljeno zaista puno za ljude koji su također puno dali za Hrvatsku.

– Vjerujem da u svakom od nas ima još energije za pomoći svim našim prijateljima, suborcima i njihovim obiteljima jer oni to zaslužuju. Vjerujem da će uz pomoć svih nazočnih Udruga nastaviti s uspješnim radom – poručio je Jakop.

Uz članove Udruge, Skupštini su nazočili i brojni gosti iz drugih braniteljskih udruga.