Iz riznice pučke meteorologije: Sveta Doroteja donosi smrzavicu Foto: ilustracija

Iz riznice pučke meteorologije: Sveta Doroteja donosi smrzavicu

Tibor Martan | 6.2.2018. u 08:54h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Danas se slavi spomendan svete Doroteje, djevice i mučenice, iz Cezareje. Prema legendi, Doroteja je zbog kršćanstva bila osuđena na smrt.

Na stratištu, gdje će joj biti odrubljena glava, hrabro je izjavila kako se ne boji smrti jer će uskoro biti s Kristom u njegovom vrtu. Njezine riječi čuo je i tamničar Teofil pa joj je podrugljivo dobacio neka mu iz toga vrta pošalje svježeg voća i cvijeća. Te iste večeri Teofila je posjetio dječak u zvjezdanoj odjeći s košarom svježeg voća i cvijeća. Teofil je tada povjerovao Dorotejinim riječima jer vidjeti svježe voće i cvijeće u doba godine kada su smrzavice česte bilo je pravo čudo. Ubrzo se krstio i postao kršćanin.

Pučka meteorologija kao da slijedi legendarni životopis svete Doroteje te nam donosi sljedeću izreku: "Ako Doroteja pritisne, Julijana će popustiti"! To bi značilo da na blagdan svete Doroteje, 6. veljače, može doći do smrzavice i hladnijeg vremena koje će onda potrajati sve do spomendana svete Julijane, 16. veljače. Sveta je Julijana poput svete Doroteje bila gorljiva kršćanka koju ništa nije moglo odvratiti od njezine čvrste odluke. Zbog toga je konačno osuđena i na smrt, pa joj je kao i Doroteji odrubljena glava.

Ostaje nam pratiti vremenske prilike narednih dana te vidjeti hoće li biti smrzavice i zime kako to predviđa pučka meteorologija.