Iron-Age-Danube: EU projekt u kojem sudjeluje i Jalžabet finalist izbora za nagradu RegioStars 2018 Foto: VV arhiva

Iron-Age-Danube: EU projekt u kojem sudjeluje i Jalžabet finalist izbora za nagradu RegioStars 2018

Varaždinske vijesti | 8.7.2018. u 07:59h | Objavljeno u Društvo

U siječnju 2017. godine započeo je arheološki projekt "Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja" (Iron-Age-Danube) u kojem sudjeluje i Jalžabet, a projekt je sada u finalu izbora za nagradu RegioStars 2018.

EU projekt s 20 projektnih partnera iz pet zemalja, koji je sufinanciran u sklopu programa Europske unije, Interreg Program transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020. (s udjelom financiranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2.169.200,00 eura (85% ukupnog volumena projekta od oko 2.552.000,00 eura), jedan je od najinovativnijih europskih projekata Europe, što je potvrdio i sam ulazak projekta u finale RegioStars 2018, natjecanja na razini cijele Europske unije. Projekt je započeo 1. siječnja 2017. i završit će u lipnju 2019.

Do lipnja 2019. godine jedanaest partnera iz projekta i devet strateških pridruženih partnera iz pet zemalja (Hrvatska, Austrija, Slovačka, Slovenija i Mađarska) koriste moderne tehnologije za istraživanje bogate arheološke baštine starijeg željeznog doba (halštatsko razdoblje) kako bi stvorili novi i uzbudljiv turistički proizvod Dunavske regije i istodobno izgradili široku međunarodnu mrežu za njegovu zaštitu.

Aktivnosti projekta kreću se od razvoja međunarodne strategije za transregionalnu zaštitu i održivu uporabu arheoloških krajolika, arheološkog terenskog istraživanja s najsuvremenijom tehničkom opremom na nove digitalne i analogne proizvode za turiste u odabranim mikro-regijama Großklein (AT), Strettweg (AT), Százhalombatta (HU), Sütto (HU), Sopron (HU), Jalžabet (CRO), Kaptol (CRO), Poštela (SI) i Dolenjske Toplice (SI).

Nagrade RegioStars Europska komisija dodjeljuje najinspirativnijim i najinovativnijim regionalnim projektima financiranima iz Kohezijske politike Europske unije. Nagradu će dodijeliti povjerenica Europske unije za regionalnu politiku Corina Creţu i predsjednik žirija RegioStars nagrade, zastupnik u Europskom parlamentu Lambert van Nistelrooij i Kerstin Westphal. Žiri od petnaest članova odabrao je 21 finalista u pet kategorija od 102 prijavljena projekta iz cijele Europe.

Projekt Iron-Age-Danube jedan je od pet finalista u kategoriji Ulaganje u kulturno naslijeđe. Finalisti su uključeni u promotivnu kampanju diljem Europe. Pobjednici se određuju javnim glasanjem na razini cijele Europe koje je otvoreno od 3. srpnja, a pobjednici iz svake kategorije bit će proglašeni 9. listopada na Europskom tjednu regija u Bruxellesu. Glasovati za projekt moguće je na internetskoj stranici RegioStars.

RegioStarsFinalist_2018.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci