Grofica Lujza posjetila Dječji vrtić "Bubamaru" i emisiju "Dobro jutro Hrvatska"

J.Š./Varaždinske vijesti | 2.11.2016. u 09:17h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Dvojnica grofice Lujze, Dubravka Baneković, posjetila je 27. listopada Dječji vrtić „Bubamaru“ u Gornjem Knegincu. Povod posjetu bilo je uređenje zanimljivog etno kutka u prostorijama vrtića. U etno kutku grofica Lujza je čitala i pripovijedala etno priče te uz Štefaniju Vuk, Štefaniju Turković i Anu Martan vodila kreativnu radionicu izrade cvijeća od krep papira.

Također, uoči blagdana Svih svetih volonteri projekta „Grofica Lujza“ gostovali su emisiji Hrvatske radiotelevizije „Dobro jutro, Hrvatska!“.

Povod gostovanju bio je običaj darivanja djece kruhom koji je uoči blagdana Svih svetih prakticirala Lujza grofica Erdődy. Običaj darivanja djece kruhom bilježi Spomenica Opće pučke škole u Madžarevu. Uz kruščiće Lujza grofica Erdődy darivala je i najsiromašniju djecu odjećom i obućom.

U emisiji „Dobro jutro, Hrvatska!“ izveden je igrokaza pod nazivom „Kruščići grofice Lujze“ u kojem je na slikovit način prikazano spomenuto grofičino darivanje djece kruhom. Igrokaz su izvele Iva Jež i Helena Baneković tumačeći uloge malih seoskih djevojčica Magde i Marice dok je ulogu grofice Lujze tumačila Dubravka Baneković.

Ana Martan u emisiji je predstavila recepturu te demonstrirala izradu Kruščića grofice Lujze te istaknula kako su poseban sastojak kruščića sjemenke lana koje su djeca u vrijeme djelovanja grofice Lujze jela kao svojevrsnu poslasticu. Štefanija Vuk I Štefanija Turković prikazale su izradu cvijeća od krep papira dok je Mirela Šantek predstavila starinsku tortu od oraha prozvanu Tortom grofice Lujze.

Voditelj projekta Tibor Martan ukratko je kroz razgovor s voditeljem emisije Davorom Meštovićem predstavio lik i djelo Lujze grofice Erdődy istaknuvši kako se uz grofičino ime ponajprije treba vezivati humanost, srdačnost, tolerantnost i nadasve suosjećajnost prema potrebitima jer iz njezina djelovanja i danas se može mnogo toga naučiti i primijeniti u svakodnevnom životu.

Galerija slika