Gradskom muzeju Varaždin godišnja nagrada Hrvatskog muzejskog društva

Varaždinske vijesti | 13.12.2023. u 14:10h | Objavljeno u Društvo

Ocjenjivački sud Hrvatskoga muzejskoga društva, u okviru dodjele godišnjih nagrada i priznanja za ostvarenja u muzejskoj djelatnosti u 2022. godini, dodijelio je Gradskom muzeju Varaždin za izložbu „Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju“ Godišnju nagradu za realiziranu izložbu.

Svečanost dodjele održana je jučer, u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva te uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Uime Gradskog muzeja Varaždin Nagradu je primio ravnatelj te ustanove Miran Bojanić Morandini, a uručio mu ju je Veljko Mihalić, voditelj Odjela za knjigu, vizualne umjetnosti, muzejsku djelatnost i baštinu Grada Zagreba.

 Iz obrazloženja HMD-a o dodijeljenoj Godišnjoj nagradi za realiziranu izložbu za 2022. godinu / dodatni podaci o izložbi

„Gradski muzej Varaždin realizirao je u palači Herzer izložbu 'Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju' na kojoj je predstavljeno više do 700 predmeta iz fundusa muzeja, koji kroz multidisciplinarni pristup govore o prehrambenim navikama i običajima, proizvodnji, trgovanju, pripremi, pohrani, posluživanju i konzumaciji hrane na varaždinskom prostoru kroz prošlost i sadašnjost, pa i s pogledom u budućnost. Kako je to jedan od najvećih i najopsežnijih projekata varaždinskoga muzeja u posljednjih desetak godina, u čijem su osmišljavanju sudjelovali svi kustosi i restauratori svih odjela GMV-a, kao i više vanjskih suradnika, izložba je postavljena za razgled gotovo godinu dana.

Izložba o kulturi hrane na varaždinskom prostoru podijeljena je u tematske cjeline: Proizvodnja hrane, Trgovina hranom, Tržnica, Kuhinja, Smočnica, Hrana kao likovni motiv, Za stolom i oko stola, Ugostiteljstvo i Hrana budućnosti, kroz koje posjetitelji imaju priliku upoznati Varaždince u vremeplovu njihovih prehrambenih navika i običaja – od prapovijesti sve do sutrašnjice.

Izložbeni postav upotpunjen je rekonstruiranim prikazima crne i bijele kuhinje, tržnice, trgovine, restorana, polja te raskošne gozbe, što doprinosi ilustrativnosti i zornosti teme, kao i sadržajnijem ugođaju za posjetitelje.

Izložba je koncipirana tako da nastoji zaokupiti (gotovo) sva osjetila, pa posjetitelji imaju prilike doživjeti i mirise vezane uz neke namirnice odnosno jela prisutna u svakodnevici obiteljskog doma. Otkrivanje mirisa je ujedno i igra, gdje je potrebno spojiti odgovarajuću bočicu s aromom s pripadajućom kuhačom.

Drugi dio izložbe, 'Mona Spiza', koncipiran je kao nastavna cjelina, koja ulogu hrane predstavlja s konzervatorsko-restauratorskog aspekta. Kroz pet međusobno isprepletenih tematskih dijelova objašnjava kronologiju nastanka i uporabe pigmenata i bojila u likovnoj umjetnosti, a ulogu hrane prezentira s konzervatorsko-restauratorskog aspekta.

Autori izložbe su: Elizabeta Igrec, Mišel Jelić, Mia Košćak, Davor Kraš, Petra Marincel, Nataša Mihinjač, Petar Nevžala, Jelena Rančić, Daša Suhić Hižak, Lovorka Štimac-Dedić i Spomenka Težak.

Oblikovanje postava potpisuju Lucija Berdin Kokol i Andrija Večenaj, dok je za vizualni identitet zadužen Vjeran Kostović. Uz izložbu su organizirana posebna stručna vodstva i tematske radionice te je osmišljena i tematska linija suvenira.“

Izložba „Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju“ bila je postavljena za razgled u palači Herzer GMV-a od 7. 12. 2022. do 5. 11. 2023. godine. U tome razdoblju razgledalo ju je oko 5700 posjetitelja svih dobnih skupina, a za 105 organiziranih grupa realiziran je razgled s vodstvom.

U popratnome programu održano je 55 edukacijskih radionica, uglavnom za učenike osnovnih i srednjih škola, te za djecu predškolskog uzrasta i odrasle osobe. Priređeno je i nekoliko tematskih događanja u sklopu „Srijede u Muzeju“, kao i objavljeno 20-ak članaka u deset brojeva glasila GMV-a „Varaždinski muzealac“.

Uz izložbu je tiskan i opsežan, bogato ilustriran katalog i objavljena transliterirana i na hrvatski jezik prevedena rukopisna kuharica Antona Grima iz 1802. napisana na njemačkom jeziku goticom.

U posljednjih sedam godina ovo je četvrta nagrada/priznanje koja je za ostvarenja u muzejskoj djelatnosti Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo Gradskome muzeju Varaždin (Nagrada za realiziranu izložbu: „Narod u nevolji – Veliki rat na varaždinskom području“, 2015.; Posebno priznanje za ostvarenu međumuzejsku (međunarodnu) suradnju: „Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća“ / iz fundusa Galerije umjetnina GMV-a, 2016.; Posebno priznanje za marketinško-propagandni program: glasilo GMV-a „Varaždinski muzealac“, 2018.).