FOTO Županijska Smotra glazbenog stvaralaštva okupila više od 420 djece i mladih Foto: Varaždinska županija

FOTO Županijska Smotra glazbenog stvaralaštva okupila više od 420 djece i mladih

Varaždinske vijesti | 26.3.2024. u 16:18h | Objavljeno u Društvo

Više od 420 djece i mladih nastupilo je danas na 24. Smotri glazbenog stvaralaštva djece i mladeži Varaždinske županije.

U Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu predstavilo se 12 pjevačkih zborova osnovnih škola, dok je u revijalnom dijelu nastupio Tamburaški kvartet OŠ Kneginec Gornji.

- Glazbeno stvaralaštvo prisutno je u svim dijelovima naše županije, te nam je drago da se djecu i mlade potiče na aktivno bavljenje glazbom. Posebno nam je drago što broj zborova svake godine raste, danas je ovdje 100-tinjak sudionika više nego na prošlogodišnjoj smotri. Pohvaljujem sve učenice i učenike koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme i marljivo vježbali za današnje nastupe. Posebno zahvaljujem njihovim učiteljima - mentorima koju su uložili i vrijeme i znanje kako bi članove svojih zborova uvježbali, da bi vještinu lijepog pjevanja podigli na višu, umjetničku razinu – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec, koja je otvorila Smotru.

- Kažu da zborska glazba nije obična glazba, ona posebno pogađa u srce, jer se pjevanje temelji na suradnji i zajedništvu. Varaždinska županija i dalje će podržavati glazbeno-stvaralački interes djece i mladeži, jer ulaganjem u njih ulažemo u bolje i kvalitetnije društvo – dodala je Zagorec.

Zadovoljstvo nije krio tajnik Županijske smotre Stjepan Levanić.

- Mogu reći da je ova Smotra jedna od najboljih dosad. Tome svjedoči podatak da smo dosadašnjih godina ovu manifestaciju održavali u dva dijela, natjecateljskom i revijalnom. Prvi put se dogodilo da je prijavljeno 12 zborova i svi se natječu, što je ogroman napredak, a za to su najzaslužniji njihovi mentori – rekao je Levanić.

Zborovi su nastupili u dvije kategorije. U A kategoriji (mlađi uzrast od 1. do 5. razreda osnovnih škola) predstavili su se pjevački zborovi OŠ Šemovec, OŠ "Petar Zrinski" Jalžbabet, VI. OŠ Varaždin, OŠ "Vladimir Nazor" Sveti Ilija, OŠ "Ivana Kukuljevića Sakcinskog" Ivanec, I. OŠ Varaždin, OŠ Svibovec, "Uršuline zvjezdice" iz Katoličke OŠ Svete Uršule Varaždin. U B kategoriji (stariji uzrast od 5. do 8. razreda osnovne škole) nastupili su zborovi OŠ Petrijanec, OŠ Novi Marof, "Uršuline zvjezdice" Katoličke OŠ Sv. Uršule Varaždin, OŠ Vinica.

Organizatori 24. smotre su Glazbena škola u Varaždinu i Varaždinska županija.

REZULTATI 24. SMOTRE GLAZBENOG STVARALAŠTVA

A kategorija

1. "Uršuline zvjezdice", Katolička OŠ Svete Uršule Varaždin, dirigent Višeslav Jaklin
2. Pjevački zbor OŠ Šemovec, dirigentica Nikolina Gundić
3. Pjevački zbor VI. OŠ Varaždin, dirigentica Tena Glavak

B kategorija
1. "Uršuline zvjezdice", Katolička OŠ Svete Uršule Varaždin, dirigent Višeslav Jaklin
2. Pjevački zbor OŠ Novi Marof, dirigentica Željka Ratković
3. Pjevački zbor OŠ Petrijanec, dirigentica Melita Bešvir
    Pjevački zbor OŠ Vinica, dirigentica Gordana Kos Kolar

Fotogaleriju pogledajte u nastavku: