FOTO: VI. osnovna škola Varaždin obilježila šesti po redu Dan kulture Foto: VI. OŠ Varaždin

FOTO: VI. osnovna škola Varaždin obilježila šesti po redu Dan kulture

Ivana Canjuga / VV | 9.5.2018. u 17:58h | Objavljeno u Društvo

U VI. osnovnoj školi Varaždin obilježen je još jedan, šesti po redu, Dan kulture, što je veoma važno u današnje vrijeme kako kultura ne bi postala potisnuta u neke druge planove društva.

Naime, kako bi potpunije odgovorili na zahtjeve učenika za više plesa u školi, učitelji razredne nastave te tjelesne i zdravstvene kulture su, u suradnji s Centrom tradicijske kulture Varaždin, s učenicima od 1. do 7. razreda uvježbali zavičajne plesove.

- Učenjem plesova iz zavičaja, uz izvrsnu zabavu, učenike potičemo na zdrav i sportski život, ljubav prema domovini, čuvamo tradiciju i promičemo kulturnu baštinu - rekli su nam učitelji VI. osnovne škole.

Nakon mukotrpnog vježbanja, učenici 1. razreda otplesali su ples „Lepi, plavi napršnjak“, 2. razredi „Jelica kolce vodila“, 3. razredi „Repa“, 4. razredi „Staro sito“, 5. razredi su predstavili „Zagorsku polku“, 6. razredi otplesali su „Drmeš“, a na kraju su 7. razredi predstavili „Obrstajer“. Plesom su oduševljeni bili i gosti iz Ptuja, iz Osnovne škole „Ljudski vrt“ koji su posjetili VI. osnovnu školu Varaždin upravo na Dan kulture. Osim plesova, gosti iz Slovenije vidjeli su rad Keramičarske grupe, Eko grupe, Drvne radionice, Domaćinstva, Malih tehničara, a na kraju je i Školski bend izveo nekoliko pjesma.

Od 17 sati slijedio je drugi dio programa. Posjetitelji su u holu škole mogli vidjeti izložbu radova koju su postavili učitelji Ivan Duić i Hrvoje Hercigonja, a Zadruga je svoje proizvode izložila ispred dvorane i u holu škole. Njihovi su se radovi mogli i kupiti, što je veoma razveselilo posjetitelje.

Vrhunac dana bila je priredba, koja je uključivala nastup Dječjeg zbora „Varaždinski slavuji“ pod vodstvom dirigentice maestre Ružice Kapitan, uz glasovirsku pratnju profesorice Vesne Leljak-Petković. Zbor je izveo skladbu „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla „Jalta, Jalta“. Nakon toga, gledatelji su mogli vidjeti igrokaz „Sunčana strana prozora“ koji je pripremila vjeroučiteljica Ljiljana Posavec-Zavrtnik, koji govori o tome kako je krojačica Ivana očekivala Isusa, a on je došao u obliku ljudi kojima je pomagala čekajući ga.

Učenica 8. a razreda Eva Škerbić u svom je kratkom monologu „Moja neprijateljica Ana“ pokazala kako se djevojke u današnje vrijeme nose s problemima anoreksije i bulimije. Evu je pripremila mentorica Ivana Canjuga. Učiteljice Natalija Hranjec i Marijana Martinec pripremile su igrokaze i pjesme na engleskom i njemačkom jeziku. Veliki pljesak dobila je učenica Lana Bošnjak koja je sa svojom „Crvenkapicom na drugi način“ nastupila i na županijskom LiDraNu te na humanitarnom koncertu u HNK. Nju je pripremila mentorica Martina Špičko.

Scenska grupa razredne nastave pokazala je što sve muči djecu i s kakvim se sve problemima susreću. To su pokazali igrokazom „Želite li čuti... što nas muči?“, a to je s njima uvježbala učiteljica Lovorka Draginić. Debatna skupina prvi je put na Danu kulture pokazala kako se sučeljavaju različiti stavovi te razvija kritičko mišljenjem s debatnom tezom„Kamenolome ne treba otvarati. Svečani program završio je glazbenom poslasticom, nastupom Školskog benda, s pjesmama „It' s mylife“ i „Sve je lako kad si mlad“.

Nakon odlično obavljenog „Kulturnog dana“ sudionici, ali i gledatelji, bili su prezadovoljni postignutim, ponosni na sve što su ove školske godine učinili međusobnom suradnjom.

- Nadamo se kako će i sljedeći ovakav projekt biti barem toliko uspješan kao što je i ovaj bio, ako ne i uspješniji - rekao nam je ravnatelj škole Mario Stančić.

 

Galerija slika