FOTO Veselje uz zelje i finu sarmu na varaždinskom placu!

VV | 4.11.2023. u 13:05h | Objavljeno u Društvo

Danas, 4. studenog, ulica Augusta Šenoe u Varaždinu bila je središte tradicionalne humanitarne  manifestacije 'Bez zelja nema veselja' koja slavi zelje kao jedan od zaštićenih proizvoda varaždinskog kraja, a ujedno promiče potrebu pomaganja i humanitarnog djelovanja u zajednici.

Učenici Gospodarske škole u Varaždinu su, pod vodstvom svojih mentora, pripremili više od 600 sarmi i 6 vrsta salata sa zeljem, a prihod od njihove prodaje namijenjen je ovaj put Zakladi za razvoj kvalitetnog sporta Grada Varaždina. Predstavnik ove udruge, Lovro Lukavečki, pohvalio je organizatore, Gradsku tržnicu Varaždin, Grad Varaždin, Županijski savez poljoprivrednih udruga, PPP Cafuk i OPG Pocedulić, te im zahvalio na prilici da kroz ovu manifestaciju promiču sportske vrijednosti, a ujedno osiguraju pomoć sportašima i sportskim udrugama.

Gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj, nije propustio niti ovu manifestaciju Gradske tržnice naglasivši kako ga veseli što se na varaždinskom placu uvijek događa nešto zanimljivo te što će ovaj spoj gastronomije i humanitarnog doprinijeti unapređenju sporta u Gradu, na čemu je posebno zahvalio PPP Cafuk i OPG Pocedulić.

„Ovogodišnja  manifestacija 'Bez zelja nema veselja'  je obogaćena  dodatnim edukativnim i zabavnim sadržajima ,  a posjetitelji su mogli  uživati u mnoštvu domaćih proizvoda koje je izlagalo 30 OPG-a iz Varaždinske županije“, istaknuo je direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar koji je ujedno najavio početak izbora za „NAJKUMICU“, jednu od najvažnijih manifestacija Gradske tržnice, a kojom posjetitelji  dobivaju priliku da daju svoj glas i izaberu omiljenu prodavačicu na placu.

 Marija Cafuk, koja je velika promotorica i donatorica zelja, nije propustila priliku da još jednom istakne sve kvalitete i prednosti konzumiranja varaždinskog zelja: „Ono ima poseban okus, izrazito je plosnato i listovi mu se lako savijaju pa ga domaćice vole jer s kiselim varaždinskim zeljem bez problema naprave sarmu. Važno je i to što sadrži puno vitamina pa je jako zdravo te ga je važno jesti upravo sada kada počinje sezona viroza i gripe. Htjela bih još naglasiti  da smo zatražili stručnu analizu iz „PLIVE“ i dobili službenu potvrdu  da rasol u kojem se kiseli zelje sadrži prirodni antibiotik!“

Stoga, ako ste propustili manifestaciju „Bez zelja nema veselja“, pohitajte narednih dana na Gradsku tržnicu Varaždin i nabavite svoju dozu domaćeg „prirodnog cjepiva“ kojim ćete ojačati imunitet i spremniji dočekati sezonu gripe!

Kako je bilo na placu, pogledajte u galeriji Krešimira Đurića...