FOTO Varaždinsko bučino ulje dobilo umjetničko izdanje - instalaciju Zlatana Pinteka Foto: TZGV

FOTO Varaždinsko bučino ulje dobilo umjetničko izdanje - instalaciju Zlatana Pinteka

Varaždinske vijesti | 14.4.2023. u 13:30h | Objavljeno u Društvo

Nakon Varaždinskog zelja i Klipič mašine, Varaždin je dobio i treću umjetničku instalaciju na temu gastronomije - Varaždinsko bučino ulje.

Instalacija autora Zlatana Pinteka postavljena je u Prolazu Marijana Zubera (bivšoj Bakačevoj ulici) u sklopu projekta Umjetnost na ulici kojeg Turistička zajednica grada Varaždina kontinuirano provodi od 2012. godine, s ciljem obogaćivanja javnog prostora trajnim umjetničkim kreacijama kojima se osnažuje identitet grada, obogaćuje njegov kreativni, kulturni i turistički imidž te doprinosi ugodi boravka i života u Varaždinu.

Instalacija_Varazdinsko_bucino_ulje_14042023_4.jpg

Do sada je u sklopu projekta u povijesnoj gradskoj jezgri postavljen cijeli niz umjetničkih instalacija poput gradskih "cimera" (kornjača, sirena, železni čovek...), instalacija Pogled i Ptice, klupe Obluci, interaktivne svjetlosno glazbene klupe, Kraljevskog trona, Krinoline ljubavi, te umjetničkih instalacija na temu gastronomije, Varaždinsko zelje i Klipič mašina.

Baš kao i prethodne dvije "gastro" instalacije i ova treća, Varaždinsko bučino ulje, inspirirana je proizvodom sa zaštićenom oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla na razini EU. Njezinom postavom upravo je i obilježen današnji Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.

Instalacija_Varazdinsko_bucino_ulje_14042023_1.jpg

Idejno rješenje autora Zlatana Pinteka odabrao je Ocjenjivački sud u sastavu: Mirjana Dučakijević (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin), Vesna Pascuttini Juraga (Konzervatorski odjel Varaždin), Maja Kireta (Društvo arhitekata Varaždin), Vesna Haluga (Grad Varaždin) i Jelena Toth (Turistička zajednica grada Varaždina), između četiri rješenja pristigla na objavljeni Poziv za izradu idejnog rješenja i izvedbu instalacije Varaždinsko bučino ulje.

- Pintek je već afirmirano ime u našoj umjetnosti, ime koje čemo još puno puta susretati. Držao se figurativnosti, ostao je vjeran tradiciji, priča etno-priču. Kompozicija izlazi izvan okvira, putuje prema gledatelju. Kolorizam i razigrana kompozicija bili su presudni - rekla je Mirjana Dučakijević.

Instalacija_Varazdinsko_bucino_ulje_14042023_2.jpg

Odabrani autor svoj je prijedlog temeljio na sadržajno prepoznatljivom motivu koji uz to koloristički vrlo živo privlači pozornost prolaznika i utječe na zainteresiranost prolaznika za primanje poruke. Stilizirano je prikazao stara drvena kola pričajući tako malu etnografsku priču o skupljanju buča nekad, a kružni oblici buča i njihove veličine sugeriraju njihovo kretanje na sve strane.

- U radu volim staviti i duhovnu dimenziju. Ovdje sam htio simbilički naglasiti zviježđe Velika kola (Veliki medvjed) koja su iznad nas svaki dan, da ne zaboravimo čime smo okruženi. Osvijestite da živimo na ovom čudu i da je život najvrjednije što imamo - poručio je Pintek.

Nova umjetnička instalacija, kao i prethodne dvije posvećene gastro brendovima, postavljena je u samom centru Varaždina na putu prema varaždinskoj Gradskoj tržnici, prvoj hrvatskoj tržnici s certifikatom Seljačka tržnica, odnosno prvoj hrvatskoj tržnici s certificiranim proizvođačima domaće hrane.

Instalacija_Varazdinsko_bucino_ulje_14042023_3.jpg