FOTO Uršuline zvjezdice prvakinje županijske 23. smotre glazbenog stvaralaštva djece i mladeži

VV | 5.4.2023. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

U Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu danas je održana 23. smotra glazbenog stvaralaštva djece i mladeži Varaždinske županije koja je ove godine okupila veliki broj učenika nižih i viših razreda osnovnih škola.

Da djeca, nakon razdoblja u kojem je glavnu ulogu odigrala i korona, ponovno otkrivaju svijet glazbe i počinju sa zborskim pjevanjem, potvrdio je tajnik Smotre Stjepan Levanić.

- Na ovogodišnju Smotru prijavilo se 11 zborova i jedan tamburaški orkestar. Imamo preko 330 sudionika. Raduje nas činjenica što djeca opet pjevaju, obzirom da smo prijašnjih godina u natjecateljskom dijelu imali malo zborova. Ove godine se u natjecateljskom dijelu prijavilo čak sedam zborova u A kategoriji i dva zbora u B kategoriji. Oni najbolje rangirani na natjecanju sudjelovat će na državnom natjecanju na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži koje će se u svibnju održati također u Varaždinu – izjavio je Levanić.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec istaknula je zadovoljstvo što Smotra iz godine u godinu okuplja sve veći broj učenika koji su upravo izabrali glazbu da kroz nju pokazuju svoju osobnost, izričaj i talent.

- Glazba je važan dio naših života, ona budi prekrasne emocije. Varaždinska županija je jezgra glazbenog stvaralaštva jer svi znamo da brojni učenici koji su pohađali Glazbenu školu u Varaždinu i danas prenose ime Varaždina i Varaždinske županije diljem svjetskih pozornica. Ponosna sam na naše učenike, njihove umjetničke duše i svima želim puno uspjeha na Smotri jer oni zaista zaslužuju našu pažnju i poštovanje – rekla je ona zahvalivši se i mentorima koji svojim učenicima usađuju ljubav prema glazbi.

Jedna od sudionica smotre bila je i učenica Osnovne škole Šemovec Tena Špoljarić koja se pjevanjem bavi tri godine.

- Na današnjem natjecanju velika je konkurencija, no potrudit ćemo se dati najbolje od sebe, a naravno da bi željeli biti prvi – otkrila je Tena.

Današnjem nastupu veselila se i Paula Štimec Protrka, učenica Katoličke osnovne škole Sv. Uršule koja se zborskim pjevanjem bavi već četiri godine.

- Pjevanjem u zboru kroz ove godine stekla sam samo lijepa iskustva i nove prijatelje. Ovdje nismo samo da pobijedimo nego i da se zabavimo i steknemo nova poznanstva, nova lijepa sjećanja – rekla je Paula.

„Uršuline zvjezdice“ Pjevački zbor Katoličke osnovne škole Svete Uršule Varaždin – pobjednici su 23. Smotre glazbenog stvaralaštva djece i mladeži Varaždinske županije i to u kategoriji A – dječjih zborova mlađeg uzrasta osnovnih škola od prvog do petog razreda, te u kategoriji B - troglasnih dječjih zborova starijeg osnovnoškolskog uzrasta.

Drugo mjesto u kategoriji A pripalo je Pjevačkom zboru OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, dok je trećeplasirani Pjevački zbor OŠ Trnovec. U kategoriji B drugo mjesto pripalo je Pjevačkom zboru OŠ Petrijanec.

U revijalnom dijelu nastupio je tamburaški orkestar OŠ Trnovec.