FOTO Učenici Srednje škole Maruševec uživali i učili - u Portugalu Foto: SŠ Maruševec

FOTO Učenici Srednje škole Maruševec uživali i učili - u Portugalu

Varaždinske vijesti | 2.6.2024. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Desetero učenika 4.m razreda Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti, smjera medicinska sestra/ medicinski tehničar, provelo je u sklopu Erasmus+ projekta 2 tjedna u Portugalu u obavljanju stručne prakse, u pratnji nastavnica zdravstvene njege Elizabete Juričan i Sandre Bistrović.

erasmus_ss_marusevec_2.jpg

Razgledali su i puno kulturnih i povijesnih znamenitosti Brage i Portugala te upoznali portugalsku kulturu koja je jako slična Hrvatskoj. Kušali su mnoga tradicionalna jela Portugala, a svoje znanje unaprijedili su i proširili radeći u domovima za starije i nemoćne u Bragi, gdje su se unatoč razlici u jeziku sprijateljili i povezali s djelatnicima i štićenicima doma. Učenici su imali prilike upoznati drugačiji način rada, provjeriti kako se snalaze u novoj sredini i komunicirati na stranom jeziku.

erasmus_ss_marusevec_3.jpg

Posjetili su i neke od većih gradova kao što su Porto, Lisabon i Fatima, a imali su i priliku razmijeniti iskustva s učenicima iz Grčke, Rumunjske i Srbije koji su također sudjelovali u mobilnosti Erasmus+ programa. Svaki dan bio je ispunjen radnim obavezama ali i avanturama, smijehom i druženjem.

Nakon dva tjedna učenici su se vratili u Hrvatsku puni dojmova, novih iskustava i nezaboravnih uspomena.

erasmus_ss_marusevec_4.jpg

- Sudjelovanje u Erasmus+ projektu, odnosno putovanje u Portugal otkrilo mi je ljepotu upoznavanja nove kulture, ljudi, novog jezika i načina rada u drugoj državi. Moje znanje se povisilo za još jednu stepenicu te sam jako zahvalna što sam sudjelovala u ovom projektu. Ova prilika zauvijek će mi ostati u predivnom sjećanju - rekla je učenica Anamarija Makarić.

- Portugal je super država, bilo mi je lijepo i dobro sam se zabavio. Dojmila me se dobrota i pristupačnost Portugalaca. U domovima za starije bilo super raditi, vidjeli smo njihov način rada te smo naučili neke nove stvari. Upoznali smo nove ljude, noćni život im je brutalan, a i dobro smo se najeli njihove hrane. Obrigado e adeus - rekao je Leon Friščić.

erasmus_ss_marusevec_5.jpg

- Neizmjerno mi je drago da sam se odlučila sudjelovati u Erasmus programu jer sam godinama imala želju da budem dio tog putovanja i tog iskustva. Prilika se pružila i prijavila sam se. Ovo iskustvo je stvarno bilo super, puno smo toga vidjeli, naučili smo nešto novo, slobodno vrijeme smo jako dobro iskoristili, ekipa je bila odlična i stvarno nemam nikakve zamjerke. Portugal će mi zauvijek ostati u sjećanju i uvijek će zauzimati posebno mjesto u mojem srcu - dodala je Sara Ribić.

- Meni je u Portugalu bilo super jer smo imali priliku istražiti nove destinacije, upoznati različitu kulturu i probati raznoliku hranu. U domovima za starije i nemoćne nam je bilo super jer rade na malo drugačiji način, ali nas to ništa nije spriječilo jer smo se brzo prilagodili. Ovo putovanje preporučujem svima jer donosi uzbudljiva iskustva i doživljaje - napomenula je Melanija Čaklec.

- Putovanje u Portugal mi se jako svidjelo! Portugal je predivna zemlja bogata poviješću, kulturom i prekrasnim krajolicima. Svidio mi se rad u domovima za starije i nemoćne jer sam upoznala drugačiji način rada. Dopala mi se otvorenost i pristupačnost Portugalaca jer su jako prijateljski nastrojeni i uvijek spremni pomoći. U konačnici, ovo Erasmus iskustvo definitivno bih svakome preporučila jer sjećanja na neke događaje ostaju za cijeli život! - poručila je za kraj Iva Kušinec.

erasmus_ss_marusevec_6.jpg

erasmus_ss_marusevec_8_Erasmus.jpg

erasmus_ss_marusevec_7_agencija.jpg