FOTO Svečanom sjednicom obilježeno 30 godina djelovanja i rada Lovačkog društva Sveti Hubert iz Cestice Foto: Krešimir Đurić

FOTO Svečanom sjednicom obilježeno 30 godina djelovanja i rada Lovačkog društva Sveti Hubert iz Cestice

| 7.9.2024. u 17:38h | Objavljeno u Društvo

Svečanom sjednicom, koja je održana u lovačkom domu u Dubravi Križovljanskoj, danas je proslavljeno 30 godina djelovanja i rada Lovačkog društva Sveti Hubert iz Cestice.

Uz načelnika Općine Cestica Mirka Korotaja, svečanoj su sjednici nazočili član Izvršnog odbora Hrvatskog lovačkog saveza i zamjenik predsjednika županijskog lovačkog saveza Ivan Kutnjak, tajnik županijskog Lovačkog saveza Robert Hunjak, predstavnici susjednih lovačkih udruga.kao i predstavnici lovačkih udruga iz Slovenije.

Uvodno se okupljenima obratio predsjednik Lovačkog društva Sveti Hubert iz Cestice Stjepan Hrženjak.

Podsjetio je da povijest organiziranog hrvatskog lovstva počinje u Zagrebu 1881 godine kada je osnovano prvo hrvatsko lovačko društvo pod nazivom - Društvo za obranu lova u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji.

- Na području današnje općine Vinice i Cestice do početka 90-tih godina lovstvom se bavilo 80 lovaca koji su bili članovi tadašnje LD Šljuka Vinica S područja današnje općine Cestica bilo je 30 članova, a već 1994 godine 35. Sredinom 1993 godine u krugovima lovaca koji su bili s područja današnje Općine Cestica rodila se ideja o osnivanju lovačkog društva koje će imati sjedište na području općine Cestica .Nekoliko zaslužnih lovaca načinilo je popis potencijalnih utemeljitelja, koji su svojim potpisima to potvrdili. Na tom
dokumentu bilo je 28 potpisa lovaca i 4 potpisa stažista - rekao je Hrženjak.

19. veljače 1994. godine stupio je na snagu novi Zakon o lovu kojim je omogućeno ustanovljavanje novih granica lovišta, kao i mogućnost natjecanja za zakup istih. To je dalo još više snage našim lovcima da ostvare svoju želju da se izdvoje iz LD Šljuka Vinica i imaju svoje lovište.

- 9. travnja 1994. godine na godišnjoj Skupštini LD Šljuka Vinica donijeta je odluka o odvajanju članova s područja opčine Cestica. Nakon toga izabran je Inicijativni odbor koji je radio na pripremama za Osnivačku skupštinu današnjeg društva. U inicijativni odbor bili su uključeni svi budući članovi. 27. kolovoza 1994. godine u društvenom domu Babinec, u nazočnosti 35 osnivača, mnogih uzvanika, predstavnika mnogih tvrtki i čelnih ljudi Općine Cestica održana je osnivačka Skupština društva i osnovano je Lovačko društvo
Sveti Hubert Cestica. Tom prigodom donijet Statut društva, izabran prvi predsjednik Josip Kolmačić i druga tijela upravljanja - Upravni i Nadzorni odbor,te Stegovni sud. Već 7. rujna 1994. godine društvo je upisano u Registar udruženja građana i od tog vremena do danas uspješno djeluje - naglasio je Hrženjak.

U početku društvo nije imalo svoje lovište, te je koristilo dio lovišta što im ga je ustupilo LD Šljuka Vinica.

- Lovište je obuhvaćalo područje općine Cestica i njega se koristilo sve do 1996. godine, kada je ostvaren dugo željeni san da imamo svoje vlastito lovište. Te godine potpisan je Ugovor o zakupu i naše društvo dobilo je u zakup lovište kojim i sada gospodarimo. Lovište ima 1883 ha lovne površine. Društvo danas ima 45 članova lovaca. Članovi našeg društva - lovci, možemo iskreno reći da su dobri zaštitari prirode jer svojim radom doprinose očuvanju životinjskog i biljnog svijeta. Da bi tu svoju zadaću mogli izvršavati moraju biti veliki ljubitelji i poznavatelji prirode. Organizirano lovstvo spasilo je mnoge životinjske vrste u prirodi, naročito zimi kada bi divljač teško preživjela bez naše skrbi. U tim mjesecima glavna zadaća nam je opskrba divljači hranom koju dostavljamo na hranilišta, koju divljač lako pronalazi - rekao je Hrženjak.

Napomenuo je da je društvo uspjelo izgraditi sve lovno gospodarske objekte predviđene Lovno gospodarskom osnovom.

- Izgrađene su visoke čeke i brojna hranilišta za sitnu i krupnu divljač. Izgrađena je streljana i lovački dom u Dubravi Križovljanskoj, na što smo posebno ponosni. Ove godine uredili smo dio okoliša Streljane i okoliš lovačkog doma kao i sanacija lovačkog doma od posljedica
poplave 2023 godine .Uređeno je na novo prihvatilište za fazanske piliće u Otok Virju gdje je uloženo mnogo financijskih sredstava kao i mnogo truda pojedinih lovaca. Nadamo se da ćemo u idućoj godini nastaviti s uređenjem. Vjerujem da ćemo u tome imati punu podršku lokalnih vlasti. Ovom prigodom želim se zahvaliti svim sponzorima koji su svojom novčanim prilozima ili osobnim radom pomogli da ostvarimo svoje zacrtane planove i programe. Posebno želim istaknuti da smo imali dobru suradnju s jedinicom lokalne samouprave Općinom Cestica i njezinom čelništvom na čelu sa načelnikom koji su imali puno razumijevanja za naše probleme i programe. Svojom donacijom pomogli su nam da to ostvarimo. Iskreno se nadam i želim da takva dobra suradnja ostane i ubuduće - rekao je Hrženjak.

Usprkos svim poteškoćama koje smo imali tijekom trideset godina djelovanja smatram da je naše društvo uspješno djelovalo i ostvarilo većinu svojih zadaća. Htio bih se zahvaliti svakom lovcu društva jer je uložio puno truda i slobodnog vremena da bi stvorio što bolje uvjete za divljač u svom lovištu, odnosno da bi na kraju imao što više raznovrsne divljači. Na kraju svog izlaganja izražavam iskrenu
zahvalnost svima koji su nam na bilo koji način pomogli da ostvarimo svoje projekte i programe. U narednom razdoblju nastojat ćemo da naša korisna društvena djelatnost bude još bolja i aktivnija, i da se u nju uključi više mladih- zaključio je Hrženjak.

Čestitke uz obljetnicu uputio je član Izvršnog odbora Hrvatskog lovačkog saveza i zamjenik predsjednika županijskog lovačkog saveza Ivan Kutnjak

- Za ovih 30 godina djelovanja napravljeno je puno iako je bilo skeptičnih i neki su misli da će mlada lovačka društva osnovana devedesetih godina kratka trajati, ali postala su perjanica lovstva u Varaždinskoj županija - naglasio je Kutnjak.

Čestitku je uputio i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

- Od 30 godina postojanja 25 godina sam s tom udrugom. Ovo je jedna uspješna udruga koja je imala niz izazove ispred sebe, ali uvijek su znali riješiti zadatke. Uvijek je pravi partner Općini, ovo lovačko društvo je vrlo kvalitetno koristilo sredstva i sve resurse koje je imalo i zato ima tako dobre rezultate. Hvala na svemu što ste napravili za općinu Cestica i Lovačko društvo i želim još puno uspješnih godina - naglasio je Korotaj.

Svečana je sjednica bila prilika i za dodjelu 37 zahvalnica i šest lovačkih odlikovanja trećeg reda za uspjehe postignute na unapređenju lovstva.