FOTO Svečano otvoren park Velika graba, najveći EU projekt u Sračincu Foto: Općina Sračinec; K. Đurić

FOTO Svečano otvoren park Velika graba, najveći EU projekt u Sračincu

VV | 10.4.2021. u 13:06h | Objavljeno u Društvo

U Sračincu je danas svečano otvoren park Velika graba.

Ukupna vrijednost ovog projekta je devet milijuna kuna, pri čemu je 6,1 milijuna kuna sufinancirano europskim novcem, iz programa ruralnog razvoja.

Park Velika graba rekreativcima nudi brojne sadržaje na površini od 10.000 kvadrata. Osim pozornice i amfiteatra gdje će se održavati kino i kazališne predstave, u sklopu parka nalazi se igrališta za odbojku, badminton, vježbalište na otvorenom, a uređeni su i prostori za stolni tenis, boćanje i šah koji se može zaigrati na otvorenom.

- Ovo je jedan multifunkcionalni prostor za sve uzraste, od najmlađih do najstarijih. Unatrag pet-šest godina razmišljao sam kako osmisliti taj park. Znali smo da će, budući da smo u Europskoj uniji, Europa davati značajna sredstva za te namjene. Vrijednost ovog projekta je oko 9 milijuna kuna te smo maksimalno željeli iskoristiti europska sredstva - rekao je načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec na današnjem svečanom otvorenju parka.

- Neki se čude nazivu parka, Velika graba, ali ostavili smo naziv koji su mještani i prije koristili za ovu lokaciju, ovdje je nekada tekla rijeka Drava. Što se tiče sadržaja, imamo dvije fontane koje su povezane riječnim tokom. Time smo željeli naglasiti da imamo dva naselja, Sračinec i Svibovec Podravski, koja su povezana rijekom Dravom koja teče kroz našu općinu. Imamo sadržaje namijenjene za vanjski fitnes, puno je sprava jer znamo da mladi inzistiranju na tome da vježbaju na otvorenom, a i svima nama je u interesu da što više boravimo vani. Imamo i stijenu za penjanje, odbojku na pijesku, badminton, sadržaje za starije poput dvije staze za balotanje, viseće kuglane, fiksnih stolova za šah, imamo i vanjski šah, stolni tenis, veliki amfiteatar u kojem možemo održavati ljetna kina, razne manifestacije i slično. Jako su puno različitih sadržaja, a imamo i 40-ak parkirnih mjesta. Ovdje je zasađeno gotovo 400-tinjak visokog i niskog raslinja, puno je travnatih površina - istaknuo je Novoselec i naglasio da će se sadržaji parka Velika graba i nadopunjavati.

- Park se proteže na 10.000 kvadrata i mogu sa sigurnošću tvrditi da je ovo najveći park u Hrvatskoj. To nas posebno veseli, tim više što smo mi prigradska općina i naselje, pokraj prekrasnog Varaždina, i želimo stvoriti uvjete da zadržimo mlade - rekao je načelnik.

- Kad danas dođete u ovaj Park Velika graba, nema djeteta koje drži mobitel u ruci. Znači, maknuli smo djecu iz dnevnih boravaka i dozvali ih van. Ovdje imamo sprave čijim kontinuiranom korištenjem djeca mogu steći dobre navike, jer znamo da statistike ukazuju na problem pretilosti djece. Ovih dana više od 50 posto korisnika ovog parka dolaze izvan općine Sračinec, dolaze iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Ivanca, Ludbrega, Novog Marofa, Međimurja, što znači da je ovaj prostor prepoznat. Pozvao bih sve korisnike da se osjećaju kao da ovaj prostor njihov i da ga čuvaju i upozore ako ga netko pokuša oštetiti. Imamo i video-nadzor, sanitarne čvorove, mislim da smo obuhvatili sve što trebamo - poručio je Novoselec.

Na projekt Parka Velika graba ponosan je i zamjenik načelnika Krunoslav Lukačić.

- U projektu sam od početka, od kada smo obilazili gradove u inozemstvu tragajući za detaljima koji su na kraju ugrađeni u ovaj park. Ne žalim ni minute uloženog vremena i znanja u ovaj projekt – rekao je Lukačić koji je pozvao sve stanovnike Varaždinske županije da dođu u Sračinec i vide što sve ima Park Velika graba.

Da to će i biti tako uvjerena je ministrica Vučković.

- Riječ je o jednom lijepom i velikom višedimenzionalnom parku koji će mnogo značiti svim mještanima, osobito mladim obiteljima – istaknula je ministrica poljoprivrede.

Nakon današnjeg otvorenja, u nedjelju u 17 sati na ljetnoj pozornici igra predstava Kerekesh Tetara ''Imovina''.

sracinec_park_velika_graba_otvorenje_10042021_01.jpg

sracinec_park_velika_graba_otvorenje_10042021_02.jpg

sracinec_park_velika_graba_otvorenje_10042021_04.jpg

sracinec_park_velika_graba_otvorenje_10042021_05.jpg

sracinec_park_velika_graba_otvorenje_10042021_06.jpg

sracinec_park_velika_graba_otvorenje_10042021_07.jpg

sracinec_park_velika_graba_otvorenje_10042021_11.jpg

sracinec_park_velika_graba_otvorenje_10042021_13.jpg

sracinec_park_velika_graba_otvorenje_10042021_15.jpg

sracinec_park_velika_graba_otvorenje_10042021_41.jpg

sracinec_park_velika_graba_otvorenje_10042021_46.jpg

sracinec_park_velika_graba_otvorenje_10042021_49.jpg

sracinec_park_velika_graba_otvorenje_10042021_51.jpg

sracinec_park_velika_graba_otvorenje_10042021_48.jpg

sracinec_park_velika_graba_otvorenje_10042021_52.jpg

sracinec_park_velika_graba_otvorenje_10042021_53.jpg