FOTO Stvaranje Univerzuma: Nikola Vudrag ugostio izložbu umjetničke radionice Elkana

Varaždinske vijesti | 2.2.2022. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Umjetnička radionica Elkana izložbom 'Stvaranje Univerzuma' završava petu izložbenu turneju za svojih pet godina postojanja, gostovanjem u varaždinskom centru RezervArt - umjetničkom konceptu koji je osmislila najveća hrvatska kiparska zvijezda – Nikola Vudrag.

Izložba 'Stvaranje Univerzuma' predstavlja niz duboko promišljenih i vješto izrađenih skulptura koju potpisuje autor projekta i osnivač umjetničke radionice - kipar Feđa Aaron Bučić. Kroz skulpture Hiranyagarbha, Tzimtzum i Berešit, kao i sedam srebrnih diskova s fosilima i 2000 godina starim rimskim staklom, prikazao je kako židovski misticizam i vedska filozofija kroz pojmove 'tzimtzum' i 'hiranyagarbha' tumače Stvaranje, Postanak. Iste je pojmove prikazao i kroz novu kolekciju nakita u limitiranoj seriji.

- Zašto je Univerzum stvoren? Jedini mogući odgovor je – Ljubav, koja je željela stvoriti Ljubav. Iz našeg vlastitog nukleusa, svi moramo iskovati svoj svijet, izraziti se kroz Ljubav - poručio je Bučić posjetiteljima, među kojima su bili i glavni rabin Koordinacije židovskih općina u RH Luciano Moše Prelević, pročelnica varaždinskog Konzervatorskog odjela pri Ministarstvu kulture Vesna Pascuttini Juraga, te mnogi poznavatelji rada umjetničke radionice Elkana kao i oni koji je tek otkrivaju.

- Iznimno nam je drago da je Elkana došla kod nas napraviti izložbu. Ima mnogo ljudi, poput znanstvenika koji iz jednog problema naprave dva, a ne pronađu rješenje. A Feđa Aaron Bučić je umjetnik koji uzme znanstveni postulat i toliko ga jednostavno obrazloži da je svima sve apsolutno jasno - rekao je svjetski poznati kipar Nikola Vudrag, osnivač RezervArta - Hrvatske udruge za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva.

Prije Varaždina, izložba 'Stvaranje Univerzuma' predstavljena je splitskoj publici u Muzeju Grada Splita, te šibenskoj u Galeriji likovnih umjetnosti svetog Krševana.

- Logičan je to nastavak stvaranja cjeline, koju čine i ranije izložbe „Gdje istok susreće Zapad“ (2017.), „Gdje Svemir dotiče Zemlju“ (2018.), „Krunice s Brda ukazanja“ (2019.), te „Tikkun olam“ (2020.), s kojima se Elkana dosad predstavila na više od 20 izložbi u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Francuskoj, Monaku, Izraelu, Grčkoj, Bosni i Hercegovini te u Indiji i Nepalu - pojasnila je Jasmina Kos iz umjetničke radionice Elkana.

Stvaranje_Univerzuma_Nikola_Vudrag_i_Feda_Aaron_Bucic.jpg

Stvaranje_Univerzuma_Elkana_-_Feda_Aaron_Bucic_i_Jasmina_Kos.jpg

Stvaranje_Univerzuma_Luciano_Mose_Prelevic_Feda_Aaron_Bucic_Jasmina_Kos_Nikola_Vudrag.jpg

Stvaranje_Univerzuma_Hiranyagarbha.jpg

Stvaranje_Univerzuma_Tzimtzum.jpg

Stvaranje_Univerzuma_Beresit.jpg

Stvaranje_Univerzuma_Bucic_s_posjetiteljima_izlozbe.jpg

Stvaranje_Univerzuma_rabin_Luciano_Mose_Prelevic.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci