FOTO PROJEKT ČITANJE NA KOTAČIMA Završile radionice „Vesele stranice“

Varaždinske vijesti | 5.7.2023. u 14:46h | Objavljeno u Društvo

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa, koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, 29. lipnja održana je posljednja radionica „Vesele stranice“.

Kroz 16 radionica koje su provedene prolazilo se kroz razne interaktivne igre, ples i glazbu. Polaznicima je čitano književno djelo Vladimira Nazora: Bijeli jelen, obrađujući ga scenskim tehnikama i uvodeći interaktivne elemente, što služi kao polazišna točka za kreativno angažiranje polaznika.

Također je obrađena i Neva Nevičica Ivane Brlić-Mažuranić kroz scensko i interaktivno čitanje polaznicima, dok su oni paralelno stvarali crteže i vizualni korpus djela prema svojim dojmovima.

Neva Nevičica upotrijebljena je kao predložak za scensku minijaturu. Polaznici su igrali likove iz djela uz jednostavne glumačke i improvizacijske zadatke.

Mali princ autora Antoine de Saint-Exupéryja također je bio predložak za improvizacije i male glumačke minijature u kojima je naglasak bio na pronalaženju ključnih rečenica i motiva u djelu te scenskog poigravanja s njima.

Posljednji u nizu bio je književno-umjetnički potencijal Alise u zemlji čudesa Lewisa Carolla. Stavljajući naglasak na zvukove, glasove i šumove koji su dio literarnog djela, voditelji su ih interpretirali zajedno s polaznicima uz pomoć vlastitog glasovnog aparata, ali i muzičkih instrumenata.

Ovim radionicama se aktivno poticao veći stupanj integracije osoba s posebnim potrebama u društvo, što dokazano ima pozitivan učinak u njihovoj terapiji i povećava stupanj kvalitete njihovog života.

Radionice su provodili Lovro Krsnik, kazališni redatelj te Lucija Klarić, dramaturginja i spisateljica, koji zajedno djeluju u sklopu umjetničke organizacije „Točka na I“.

 

Galerija slika