FOTO Premijerna Noć muzeja u Memorijalnom centru Domovinskog rata Ivanec nadmašila očekivanja Foto: Zdenko Horvat

FOTO Premijerna Noć muzeja u Memorijalnom centru Domovinskog rata Ivanec nadmašila očekivanja

Varaždinske vijesti | 28.1.2024. u 09:40h | Objavljeno u Društvo

Noć muzeja, kulturno-turistička manifestacija koju Hrvatsko muzejsko društvo organizira u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama, ove se godine po prvi puta održao i u, nedavno otvorenom, Memorijalnom centru Domovinskog rata Ivanec.

Tema ovogodišnje Noći muzeja bila je “Muzeji i nova publika”, a Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec, bio je otvoren u petak od 19 sati do ponoći.

Na samom otvaranju je 200-tinjak posjetitelja, među kojima i Snježana Hunjet, izaslanica Ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda i voditeljica Područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja, potom predsjednik Gradskog vijeća Ivanca Zdenko Đuras, pojedini gradski vijećnici, predsjednik UDVDR Podružnice Varaždinske županije Branko Družinić, dr.sc. Suzana Jagić, učenice i učenici OŠ Ivan Kukuljević Sakcinski, Ivanec i brojne građanke i građane iz svih društvenih struktura, srdačno su pozdravili i zaželjeli toplu dobrodošlicu voditelj Centra Zvonimir Grđan, te predsjednik UDVDR Ogranak Ivanec Ljudevit Cikač.

Potom je za počelo razgledavanje Centra, kojega je najprije u tri grupe pregledalo 80-ak učenika ivanečke Osnovne škole.

Kolegice i kolege su kroz Centar vodile Eva, Lana i Melani, učenice Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, inače polaznice Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest Varaždinske županije, kojima su asistirali voditelja edukacijskog programa Centra Pjer Jagetić, te njihova mentorica dr.sc. Suzana Jagić.

Eva je učenicima predstavila glavni postav u najvećoj prostoriji Centra, s brojnim memorabilijama iz Domovinskog rata, poput fotografija, registarskih tablica, vojnih i policijskih oznaka, ratnih dokumenata i drugo.

Melani je približila ivanečku dragovoljačku postrojbu koja je sudjelovala u obrani Bosanske Posavine, a Lana povijesne uniforme policije i Hrvatske vojske, među kojim je bila i jedna neprijateljska, tzv. Milicije Krajine, zarobljena u VRO Oluja.

Eva, Melani i Lana su za svoj završni istraživački rad izabrale Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec i kroz edukativna druženja s Pjerom Jagetićem usvojile mnogo znanja o Domovinskom ratu, a dio njih su i prezentirale na Noći Muzeja.

Nakon učenika, Centar je razgledao veliki broj posjetitelja, među njima brojni članovi braniteljskih i ostalih gradskih udruga, gospodarstvenici i drugi.

Prvi puta nakon njegova svečanog otvaranja Centar su razgledali i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, te njegov zamjenik Marko Friščić, kao i mnogi posjetitelji iz okolnih Gradova i Općina, poput Novog Marofa, Varaždina, Maruševca ili Bednje.

Paralelno s eksponatima Centra domovinskog rata, posjetitelji su mogli pogledati i izložbu etno predmeta članova Ivanečkog kluba kolekcionara Božene Carević, Vesne Štruklec, Borisa Krznara, a razgled svih eksponata u Memorijalnom centru posjetiteljima je omogućen uz stručno vodstvo.

Uz sam muzejski postav, veliki interes je, ako i obično, pobudila numizmatička izložba Martina Lukavskog, člana predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec i Ivanečkog kluba kolekcionara, među kojima su i novčanice iz doba Domovinskog rata s područja Hrvatske, Slovenije, Jugoslavije, tzv. Republike Srpske Krajine, Republike srpske i drugih.

Iako su bili spremni na sve, veliki interes posjetitelja pomalo je, ali svakako ugodno iznenadio i same organizatore, pa su više od sat vremena nakon svečanosti otvaranja prostorije Centra bile kontinuirano bile popunjene, a posljednji posjetitelji napustili su ga 15-ak minuta prije zatvaranja.

Tako veliki interes sigurno je pobudila i činjenica da se po prvi puta u Ivancu, na jednom mjestu, može vidjeti veliki dio povijesti ivanečkoga kraja u razdoblju stvaranja Hrvatske, odnosno u periodu 1990. do 1995., ali i šire, i to je, zasigurno, ponukalo mnoge da dođu i istraže njegov sadržaj.

Isto tako, mnogi su posjetitelji, impresionirani sadržajem Centra i njegovom prezentacijom, a posebno činjenicom da su ga hrvatski branitelji, uz pomoć sponzora, donatora i pojedinaca, sami uredili, uloživši u njega oko 70.000,00 eura, najavili dolazak s manjim grupama kolega iz udruga, s radnih mjesta, vatrogasaca, planinara, sportaša i drugih.

Organizacijski tim je za neformalno druženje s posjetiteljima osigurao tople napitke i domaće specijalitete, koje su pripremile supruge hrvatskih branitelja, kolekcionarke, planinarke i školske kuharice.

Organizatori Noći muzeja bili su UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec, a suorganizatori Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, Ivanečki klub kolekcionara, Planinarski klub Ivanec i UDVDR Ogranak Maruševec.

Nema nikakve dvojbe da je Memorijalni centar Domovinskog rata unio novu dimenziju u društveni život grada Ivanca, čemu u prilog, prije svega, idu izuzetno povoljni dojmovi brojnih sudionika svečanog otvaranja u studenom prošle godine, jednako kao i oni tijekom Noći muzeja.

A uz to, ispunjava i svoju ključnu, edukativnu dimenziju, s obzirom na to da su mnogi nastavnici i učenici izrazili interes da svoja povijesna znanja usavršavaju upravo u njemu.

U tome, kako im je i rečeno, u stručnom timu Centra imaju punu potporu.