FOTO Predstavljen katalog Bistra kaplja vrednija od zlata – vinska kultura i tradicija varaždinskog kraja Foto: Varaždinska županija

FOTO Predstavljen katalog Bistra kaplja vrednija od zlata – vinska kultura i tradicija varaždinskog kraja

Varaždinske vijesti | 19.10.2024. u 10:00h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskom Park Boutique Hotelu predstavljen je katalog "Bistra kaplja vrednija od zlata" koji promovira vinsku kulturu i tradiciju varaždinskog kraja, a objavljen je u nakladi Gradskog muzeja Varaždin, uz nedavno održanu istoimenu izložbu.

Naime, izložba je bila postavljena u palači Herzer od 7. prosinca 2023. do 15. rujna ove godine, a rezultat je istraživačkog rada Nataše Mihinjač, više kustosice na Etnografskom odjelu GMV-a.

katalog_Bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_18102024_7.jpg

U pratećem katalogu izložbe, o kojem je prilikom predstavljanja kataloga govorila autorica Nataša Mihinjač, kroz nekoliko poglavlja obrađene su tematske cjeline o povijesti vina i njegovu ekonomskom, društvenom i kulturološkom značaju. Iz etnološke i kulturnoantropološke perspektive u tekstovima se istražuje kompleksan društveni kontekst vina – prakse, običaji, vjerovanja i tradicije vezane uz uzgoj vinove loze, proizvodnja vina i njegova konzumacija – dok je iz povijesnog aspekta naglasak stavljen na vinogradarske krize u prošlosti i prekretnice u tradicionalnom uzgoju vinove loze i proizvodnje vina.

katalog_Bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_18102024_3.jpg

Osim Nataše Mihinjač nazočnim vinarima i vinogradarima te djelatnicima iz turističkih zajednica obratili su se i ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini, županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek, te župan Anđelko Stričak.

- Izložba je bila odlično posjećena, a drago mi je da smo njome uspjeli predstaviti povijest vina u našem kraju, odnosno porijeklo i povijest vinove loze, ekonomski značaj vinogradarstva, tradicionalne metode uzgoja i tehnološki napredak u proizvodnji, prirodne elemente koji utječu na lozu, ali i utjecaj čovjeka i tradicije. Dakle, sve je to bilo obuhvaćeno našom izložbom koja je zaista izazvala veliku pažnju, a izdavanje ovog kataloga je svojevrsni nastavak te priče – rekao je Bojanić Morandini.

katalog_Bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_18102024_10.jpg

Pročelnik Dragutin Vincek je u svom obraćanju naglasio da naši vinari svake godine osvajaju sve više medalja na najprestižnijim natjecanjima što govori u prilog tome kako je kvaliteta naših vina izuzetno dobra.

- Varaždinska županija je svih ovih godina svojim vinarima najbolja podrška kod predstavljanja na međunarodnim natjecanjima, a sve to skupa rezultira velikim brojem osvojenih medalja. Mislim da je izložba koja je bila postavljena u Herzeru na najbolji mogući način promovirala običaje i tradiciju našeg kraja, a na nama je da upravo tu tradiciju dalje čuvamo i njegujemo prenoseći je mlađim naraštajima- rekao je pročelnik Vincek.

katalog_Bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_18102024_4.jpg

Pohvalivši organizaciju izložbe, ali i izdavanje prigodnog kataloga, župan Stričak je istaknuo da Varaždinska županija pomaže vinare i vinogradare, ali da bez njihovog entuzijazama, upornosti i radišnosti ne bi bilo ovako lijepih rezultata.

- Na području Varaždinske županije se proizvede 1,4 % sveg hrvatskog grožđa, odnosno 1,4 % svih hrvatskih vina. Ali, kad govorimo o kvaliteti tih vina o tome nam najbolje govore osvojene medalja na Decanter natjecanju, čak 12 % svih hrvatskih medalja je stiglo u našu županiju. Na taj uspjeh naših vinara smo itekako ponosni - rekao je Stričak naglasivši pritom kako mjere koje poduzima Varaždinska županija kod poljoprivredne proizvodnje daju rezultate te da će u tom smjeru i nastaviti.

katalog_Bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_18102024_12.jpg

Uz predstavljanje kataloga, dio programa bio je posvećen i temi samoodrživog vinogradarstva kao ključnog pitanja opstojnosti buduće vinske proizvodnje, s brojnim izazovima klimatskog kaosa, zbog čega se traže rješenja u modernim tehnologijama. O svemu tome govorio je enolog Luka Košćak.

katalog_Bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_18102024_11.jpg

Predstavljanje kataloga "Bistra kaplja vrednija od zlata" održana je u organizaciji Varaždinske županije i Gradskog muzeja Varaždin, a realizirana je uz financijsku potporu Grada Varaždina.

katalog_Bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_18102024_1.jpg

katalog_Bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_18102024_2.jpg

katalog_Bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_18102024_5.jpg

katalog_Bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_18102024_9.jpg

katalog_Bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_18102024_6.jpg

katalog_Bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_18102024_8.jpg