FOTO "Bistra kaplja vrednija od zlata" u palaču Herzer privukla brojne Varaždince Foto: Krešimir Đurić

FOTO "Bistra kaplja vrednija od zlata" u palaču Herzer privukla brojne Varaždince

Varaždinske vijesti | 7.12.2023. u 19:55h | Objavljeno u Društvo

Gradski muzej Varaždin organizator je velike tematske izložbe pod nazivom "Bistra kaplja vrednija od zlata", otvorene večeras povodom Dana grada Varaždina u palači Herzer.

Izložba posvećena višestoljetnoj vinskoj kulturi i vinogradarskoj tradiciji na varaždinskom području izazvala je velik interes, a posjetitelji su mogli razgledati razne predmete iz fundusa GMV-a kojima se predstavlja kompleksan odnos čovjeka i vina, odnosno značaj vina kroz kulturološki, ekonomski i socijalni aspekt i njegov utjecaj na društvo, religiju, slobodno vrijeme, ali i na oblikovanje raznih običaja, vjerovanja i tradicija, kao i likovnih, glazbenih i književnih umjetničkih izričaja vezanih uz uzgoj vinove loze, proizvodnju vina i njegovu konzumaciju.

Gradski_muzej_varazdin_izlozba_Bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_07122023_1.jpg

Kako su istaknuli iz Muzeja, multidisciplinarnim pristupom vinske baštine varaždinskog kraja obuhvaćena su saznanja iz brojnih znanstvenih područja: etnologije, povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, entomologije, geologije, pedologije, ampelografije i kemije, koja se na izložbi isprepliću u nekoliko tematskih cjelina.

Gradski_muzej_varazdin_izlozba_Bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_07122023_3.jpg

Tako se, između ostalog, istražuju i prikazuju porijeklo i povijest vinove loze, ekonomski značaj vinogradarstva, tradicionalne metode uzgoja i tehnološki napredak u proizvodnji, prirodni elementi koji utječu na lozu, ali i utjecaj čovjeka i tradicije, zatim vinogradarske krize i prilagodbe, autohtone domaće sorte, vinski obrti, evolucija materijala za čuvanje, skladištenje i konzumaciju vina, kao i proces proizvodnje vina od berbe do podruma.

Gradski_muzej_varazdin_izlozba_Bistra_kaplja_vrednija_od_zlata_07122023_2.jpg

Ovaj zanimljiv projekt realiziran je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, Varaždinske županije i Grada Varaždina, kao i vlastitim sredstvima Gradskog muzeja Varaždin. Autorica stručne koncepcije je Nataša Mihinjač, kustosica u GMV-u.

Izložba je postavljena za razgled do 15. rujna iduće godine, a tijekom njezina održavanja objavit će se prateći katalog, priredit će se nekoliko popratnih tematskih programa u sklopu Srijede u Muzeju, kao i organizirati edukacijske radionice.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji...