FOTO Nema čega nije bilo na "Jeseni u Uskoj" u Varaždinu Foto: Krešimir Đurić

FOTO Nema čega nije bilo na "Jeseni u Uskoj" u Varaždinu

Julijana Marčec | 18.10.2022. u 17:34h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu je u subotu, 15. listopada, održano još jedno izdanje festivala "Jesen u Uskoj" na kojem su organizatori ovoga puta, kroz projekt Q"Art, predstavili aktivnosti i proizvode stanara ove pomalo skrivene ulice u gradskom središtu, ali i brojnih gostiju koji promoviraju zdrav i održiv način života.

DSC_6293.jpg

- Željeli smo ponuditi kulturni, ali i drugačiji inovativni sadržaj u centru grada, pa smo u sklopu projekta Art&More osmislili sadržaje koji posjetiteljima omogućuju da nešto nauče, a sudionicima da se bolje povežu i da predstave svoje proizvode široj javnosti - rekla je Tajana Berga, predsjednica Udruge Humano&etc, koja je organizirala ovo događanje uz podršku Grada i gradske turističke zajednice.

Stare stolice u novom ruhu

Ovo zanimljivo događanje privuklo je dvadesetak izlagača, koji su u Uskoj ulici posjetiteljima ponudili keramiku, poludrago kamenje, odjeću i obuću uz modne dodatke, ali i zdrave proizvode od buče, prirodne sokove, prirodnu kozmetiku, vunene i filcane predmete, nakit od recikliranih materijala, pa čak i stare stolice u novom ruhu.

DSC_6218.jpg

- Na ovom festivalu pokazujem kako izgledaju obnovljeni komadi namještaja, primjerice, vrlo kvalitetne i poznate Mundusove Tonet stolice, prepoznatljive stolice slovenskog dizajnera Nike Kralja i popularne Bernardo Bernardi - rekla je Varaždinka Mateja Žigmund, koja se bavi restauracijom starog namještaja.

Dodala je kako su ti komadi danas vrlo zanimljivi dizajnerima interijera te da ih vrlo rado kombiniraju s modernim namještajem pri uređenju kuća ili stanova. Ova kreativna Varaždinka svojim primjerom želi pokazati da postoje ljudi koji znaju i žele od starih stvari napraviti nove, pa i na taj način doprinijeti smanjenju otpada.

Djeca su učila šivati

Na jednodnevnom festivalu u Uskoj svoje su kreativne vještine pokazale članice Udruge Tilia Nova iz Nove Vesi Petrijanečke. Priredile su pokaznu radionicu s aktivnostima koje su usmjerene na razvoj grube i fine motorike ruku i prstiju, ali i na vještine koje su potrebne u svakodnevnom životu poput šivanja.

- Pripremili smo prirodne materijale od kojih izrađujemo patuljke, a pritom će djeca naučiti šivati, pa će im ta vještina dobro doći, jer će sami moći prišiti gumb ili zakrpati, odnosno popraviti neki komad odjeće - rekla je tajnica Udruge Danijela Mikulek.

DSC_6329.jpg

Proizvođači zdrave hrane omogućili su posjetiteljima da besplatno kušaju njihove proizvode, a svi koji su željeli mogli su sudjelovati i u zanimljivim radionicama.

Organizatori su posebno ponosni što su ove godine uspjeli dogovoriti i niz predavanja, pa su posjetitelji mogli čuti predavanja o biodinamičkim pripravcima, o permakulturi, o zero waste pokretu, koja su pripremili predavači iz Centra dr. Rudolfa Steinera i Udruge Gredica, te vrlo aktualno i zanimljivo predavanje o tome kako maksimalno koristiti energiju a minimalizirati potrošnju, koje je pripremio zagrebački Centar za borbu protiv energetskog siromaštva.

DSC_6245.jpg

- U festival se uključila i udruga Zasadi stablo, ne budi panj, pa su posjetiteljima poklanjali sadnice stabala, a konceptualna umjetnica iz Međimurja Kristina Pongrac posjetiteljima je objasnila kako umjetnost može saživjeti s okolišem - rekla je idejna začetnica ovog festivala Tajana Berga, zahvalivši stanarima Uske ulice na odličnoj suradnji, Gradu i turističkoj zajednici na podršci u organizaciji, ali i svima koji su prošle subote barem zavirili u Usku ulicu.