FOTO Najmlađi članovi Centra tradicijske kulture Varaždin gostovali na Hvaru

VV | 6.6.2024. u 21:11h | Objavljeno u Društvo

Najmlađi članovi Centra tradicijske kulture Varaždin polaznici su sekcija dječjeg folklornog ansambla i škole tambure. Nedavno su bili na svom prvom ovogodišnjem gostovanju – na sunčanom otoku Hvaru. Tamo su ih u svojim domovima ugostili članovi dječjih sekcija Kulturnog društva ''Šaltin''. Gostovanje je realizirano u sklopu projekta ''Mladi čuvari tradicije: Folklor kao most prema nasljeđu'' kojeg Centar tradicijske kulture provodi u partnerstvu s Kulturnim društvom ''Šaltin'' iz Hvara. Projekt promiče kulturnu razmjenu i edukaciju u polju tradicijske i kulturne baštine kod djece osnovnoškolske dobi.

U sklopu projekta, u ambijentu novoobnovljenog prostora Hrvatskog arsenala, gdje se nalazi najstarije kazalište u Europi, održane su radionice folklornih plesova i dječjih igara s područja otoka Hvara, a osim članova CTK Varaždin sudjelovale su i dječje skupine KUD-a "Jelsa".

Glavni događaj, koncert dječjeg folklora, odvio se u večernjim satima na ljetnoj pozornici Venerandi. Pred mnogobrojnom publikom svojim koreografijama predstavile su se dječje sekcije CTK Varaždin, FD ''Šaltin'' i KUD-a ''Jelsa''. Dječji folklorni ansambl CTK Varaždin predstavio se hvarskoj publici koreografijom ''Naj gora zvoni'', kojom su se plasirali na državnu smotru u Vinkovcima koja će se održati u rujnu, a koja prikazuje pjesme i plesove Hrvatskog zagorja.

Starija dječja skupina predstavila je pjesme i plesove Turopolja. Večer je zaključena zajedničkim plesom kojeg su djeca naučila na jutarnjoj radionici. Osim obaveza imali su i vremena za druženje. Slobodno vrijeme iskoristili su za razgled Hvara i Splita te za uživanje na plaži. Na aktivnostima projekta sudjelovalo je preko 100 djece, najmlađih čuvara tradicijske baštine. Projekt je realiziran uz financijsku podršku Grada Varaždina, Varaždinske županije, Grada Hvara, Javne ustanove u kulturi HVAR 1612 i Turističke zajednice grada Hvara.

Galerija slika