Od 4. do 13. svibnja u Varaždinu 6. izdanje varaždinskog festivala multimedije MOP Špancirfest Foto: PROMO

Od 4. do 13. svibnja u Varaždinu 6. izdanje varaždinskog festivala multimedije MOP Špancirfest

VV | 27.4.2017. u 10:58h | Objavljeno u Društvo

Bliži nam se održavanje šestog festivala multimedije, MOP Špancirfest, koji će u Varaždin dovesti neke od najutjecajnijih digitalnih kreativaca iz regije uz brojne radionice za svakoga. Festival će započeti 4. svibnja, a održavat će se sve do 13. svibnja u različitim prostorima u varaždinskoj povijesnoj jezgri.

MOP Špancirfest festival multimedije održat će se od 4. do 13. svibnja, a šesto izdanje varaždinskog festivala multimedije i digitalne kulture donosi bogat program u svim svojim segmentima.

U palači Herzer održat će se deset predavanja koja obuhvaćaju šire digitalno stvaralaštvo, a uz predavanja održati će se i četiri radionica s tematikom moderna web tehnologija, ilustracija i revolucija u školstvu pomoću BBC micro:bit tehnologije. Ove godine festival više vremena i programa posvećuje djeci i mladima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te će se u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom održati dvije radionice uvoda u dizajn. Tijekom festivala u Galerijskom centru Varaždin održat će se tri izložbe koje obuhvaćaju različite multimedijalne izričaje te radove istaknutih umjetnika, ali i studenata Sveučilišta Sjever. – istaknuo je direktor festivala Fran Mubrin

U sklopu programa premijerno će biti prikazan dokumentarni film RAW CHICKS.BERLIN uz predstavljanje projekta Ksenije Ladić pod nazivom SLUŠAM VARAŽDIN. SLUŠAM VARAŽDIN je umjetnički projekt u kojem autorica istražuje i pronalazi mjesta u Varaždinu koja nude specifičan auditivni doživljaj.

– U ishodu rada sabrana mjesta biti će predstavljena u formatu fizičke karte i mobilne aplikacije kojom će posjetitelj moći istražiti krajobrazne-arhitekturalne posebnosti Grada Varaždina. Autorica će odabranom zbirkom mjesta potaknuti posjetitelja na svjesno slušno traganje kojom će se obogatiti i njegova vizualna percepcija te stvoriti jedinstven doživljaj grada. Ovaj projekt je odličan nastavak suradnje Udruge MOP i Turističke zajednice grada Varaždina, a koja je započela na prošlogodišnjem festivalu – rekla je direktorica TZ-a grada Varaždina Jelena Toth

Usto, MOP Špancirfest 06 bit će upotpunjen i zanimljivim zabavnim sadržajima u večernjim satima, poput koncerta varaždinskog bend Sowas u mističnom ambijetnu Sinagoge, zatim House večeri u petak u sinergiji s River festivalom i završnim zabavnim MOP & ŠUŠ kolektiv programom u Caffe bar Elephant.

Udruga MOP je započela sa službenim radom 2014. godine, a s organizacijom MOP festivala krenulo se već u proljeće 2012. godine. Varaždinski festival multimedije do sada je održan 5 puta kao godišnji festival kroz koji se promiče multimedija i digitalna kultura, a s naglaskom na razmjeni znanja i kreativnom korištenje novih tehnologija u umjetnosti, znanosti i dizajnu.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Sveučilišta Sjever, a partner Udruge MOP i suorganizator festivala je Turistička zajednica grada Varaždina (TZGV). Isto tako, Udruga MOP kao partner TZGV-a uključuje se u organizaciju multimedijalnog kreativno programa Špancirfesta koji će biti programska ekstenzija Udruge MOP kroz godinu. Partneri festivala su Galerijski centar Varaždin, Gradski muzej Varaždin, Koncertni ured Varaždin, te POU Varaždin i kino Gaj.

Galerija slika