FOTO Međunarodni dan rijeke Drave: Održani predavanje i zanimljiva izložba

Varaždinske vijesti | 22.9.2023. u 16:34h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Varaždinske županije i Sveučilišta Sjever u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu obilježen je Međunarodni dan rijeke Drave.

Obilježavanju dana rijeke Drave duge 749 kilometara koja svojim tokom povezuje prostor pet država srednje Europe te alpsko i panonsko područje prisustvovao je i župan Anđelko Stričak kao i veliki broj zainteresiranih građana.

210923_Rijeka_Drava_3.jpg

Područje njezinog toka višestruko je zaštićeno, a za Varaždinsku županiju je posebno značajna jer upravo u njoj, kod naselja Dubrava Križovljanska ulazi u Hrvatsku. Župan Stričak je pohvalio organizaciju obilježavanja.

- Ovim prigodnim predavanjem i izložbom obilježavamo Međunarodni dan rijeke Drave. Koliko je Drava bitna govori njena zaštita, a ona je mogu reći višestruko zaštićena. Kao rezervat parka Mura – Drava, potom kao Natura 200 te kao rezervat biosfere Mura Drava Dunav. To je jedini takav rezervat biosfere u svijetu koji se proteže kroz pet država, a najveći je u Europi. Rijeka Drava nije samo bitna u hrvatskim razmjerima nego i u europskim. Pored nje obitava 200 vrsta ptica, a najpoznatija je po ribljem fondu. Kada uzmemo u obzir sve parametre dolazimo do zaključka da je važno voditi brigu o zaštiti Drave jer je lijepo prošetati pokraj nje, odnosno lijepo je općenito boraviti u prirodi. Stoga pohvaljujem i našu Javnu ustanovu na organizaciji ovog predavanja i izlože koja je okupila i akademsku zajednicu, slikare, članove mnogih udruga, te građane - zaključio je župan Stričak.

210923-rijeka_Drava_1.jpg

Izv. prof. dr. sc. Lovorka Gotal Dmitrović sa Sveučilišta Sjever, ujedno i koordinatorica događaja je izrazila zadovoljstvo što se već šesti puta zaredom organizira ovakvo obilježavanje.

- Prošle godine je bilo jako puno prezentacija i radova sa Sveučilišta Sjever, a ove godine smo odlučili da svoju aktivnost i rad promoviraju ustanove Varaždinske županije koje su vezane uz rijeku Dravu. Biti će zanimljivo čuti kakva je kvaliteta vode rijeke Drave, na koji se način Varaždin brani od mogućih poplava, a kolega Šantek će održati prezentaciju sa održanog spusta VukoVaraždin. Ja sam pripremila prezentaciju o rijeci Plitvici koja je desni pritok rijeke Drave, a zgodna je zbog toga jer je je cijela županijska rijeka, naime ima izvor i ušće u Varaždinskoj županiji - rekla je Gotal Dmitrović.

210923_Rijeka_Drava_2.jpg

Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije je istaknula kako je u posljednje tri godine u izradi Plan upravljanja parkom Mura-Drava.

- Taj plan upravljanja zajedno izrađuje pet županija kroz koje se proteže taj Park i nalazi se trenutno u proceduri javne rasprave. Radi se o strateškom dokumentu. To je samo nastavak aktivnosti koje provodi naša Javna ustanova, od zaštite prirode, rijeka, izrada promotivnih materijala i oglasnih ploča, a posebno bi istaknula izvrsnu suradnju s lokalnim vlastima i civilnim udrugama. Drava je višestruko zaštićena što govori o tome da se radi o vrijednom području – rekla je Kopjar.

Istaknimo kako se voditeljica Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Ivana Boltižar, tijekom svog predavanja osvrnula na kvalitetu vode rijeke Drave te rad Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

210923_Rijeka_Drava_5.jpg

Kustos Gradskog muzeja Varaždin, dr. sc. Mišel Jelić, prezentirao je publikaciju Ribe rijeke Drave koju je kao koautor priredio, a knjiga je publicirana u sklopu projekta Development and Protection of the Transboundary Biospere Reserve Mura-Drava-Danube.

Voditelj Službe za podršku pripremi i provedbi EU projekata Hrvatskih voda, Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu, mr. sc. Leonard Sekovanić prezentirao je zaštitu od poplava, s naglaskom na rijeku Dravu i zaštitu u Varaždinskoj županiji.

Organizator i jedan od inicijatora Spusta VukoVaraždin, Nenad Šantek, pripadnik zasebne policijske postrojbe Policijske uprave varaždinske u obrani Vukovara te zatočenik srpskog logora, koji već 17. godinu za redom organizira ovaj spust, od Donje Drave, Dravom do Aljmaša, ispričao je prisutnima anegdote o ovogodišnjem spustu.

Nakon predavanja organizirana je izložba slika, a kratki osvrt na izložbu Moja Drava predstavio je autor, varaždinski umjetnik koji stvara i djeluje u Gornjoj Voći, Robert Garafolić.

210923_Rijeka_Drava_6.jpg

210923_Rijeka_Drava_7.jpg

210923_Rijeka_Drava_4.jpg