FOTO: Izložbom akvarela otvoreni Rabuzinovi dani u Novom Marofu

VV | 26.3.2017. u 14:06h | Objavljeno u Društvo

Pučko otvoreno učilište Novi Marof u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Novog Marofa, Gradskom knjižnicom i čitaonicom Novi Marof te INN barom i ove godine organizira „Rabuzinove dane“ u mjesecu rođenja Ivana Rabuzina. Ovogodišnja kulturna manifestacija započela je u subotu izložbom akvarela odabranih radova Ivana Rabuzina, u Kulturnom centru koji nosi ime ovog poznatog hrvatskog umjetnika. Prema riječima Ivane Kušek, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta, uz Turističku zajednicu Novog Marofa i Gradski knjižnicu i čitaonicu organizatora manifestacije, izložba obuhvaća 22 rada iz privatne zbirke Rabuzina od čega su 19 radova akvareli te 3 pastele.

Osim sinoć otvorene izložbe posjetitelji kulturne manifestacije imat će u slijedećim danima priliku uživati u „Rabuzinovoj kavi“ u INN baru u sklopu Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“, projekciji filma „Ključ sreće“, slikarskim radionicama za djecu i odrasle, prezentaciji suvenira u suradnji sa Srednjom strukovnom školom iz Varaždina, izložbi razglednica prema motivima slika Ivana Rabuzina u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof. Kušek je posebno najavila posjet kući Ivana Rabuizna koji je na rasporedu idućeg petka u 17 sati, ali i osmišljavanje suvenira koji će promovirati „Rabuzinove dane“.

– Riječ je o platnenim eko-vrećicama za svaku osviještenu damu sa Rabuzinovim motivima točnije Rabuzinovo sunce i Rabuzinov cvijet – pojasnila je Kušek.

Osim kulturne manifestacije „Rabuzinovi dani“ idu u smjeru stvaranja kvalitetnog turističkog proizvoda.

„Rabuzinovi dani“ manifestacija je kojoj je cilj, i s kulturnog i turističkog aspekta, pozicionirati Novi Marof, a svjetski poznato ime Ivana Rabuzina i njegovo stvaralaštvo u tome može, po mišljenju direktorice Turističke zajednice Novog Marofa, zasigurno pomoći. Naglasila je da se iz godine u godinu rade mali koraci, uvode novi sadržaji poput posjete kući Ivana Rabuzina koja je na rasporedu 31. ožujka.

Na otvaranju izložbe akvarela bio je i gradonačelnik Siniša Jenkač. U svom govoru prisjetio se kako je, igrajući se s unucima Ivana Rabuzina, bio uz poznatog umjetnika kada je stvarao likovna djela. I Jenkač je mišljenja da se uz kulturni aspekt treba razvijati i onaj turistički.

– Obilježavanje je izuzetno važno za grad Novi Marof i da zajedno s Turističkom zajednicom i Pučkim otvorenim učilištem promoviramo ovu manifestaciju. Radi se o jednom od najvažnijih brendova našeg grada kojeg želimo promovirati. Cilj nam je s ovom manifestacijom pozicionirati se na turističkoj karti – zaključio je Jenkač.

Inače, Ivan Rabuzin bavio se slikarstvom više od 50 godina, a u njegovim dijelima motivi su prirode i sela Hrvatskog zagorja. Imao je 200 samostalnih izložbi i još veći broj skupnih. O njemu je snimljeno 10 dokumentarnih filmova i objavljen veći broj knjiga na više stranih jezika. Bio je saborski zastupnik HDZ-a od 1993. do 1999. godine, u drugom i trećem sazivu Sabora. Rođen je u Ključu kraj Novog Marof 27. ožujka 1921. godine, a preminuo je u varaždinskoj bolnici 18. prosinca 2008. u 88. godini života.

Galerija slika