FOTO ICOM Hrvatska održao Forum muzealaca u Dvoru Trakošćan

Varaždinske vijesti | 24.5.2024. u 20:25h | Objavljeno u Društvo

U prekrasnom ambijentu Dvora Trakošćan jučer je održan  Forum muzealaca na temu: „Kako smanjiti rizike poslovanja muzeja prilagodljivim modelima upravljanja u području jačanja kapaciteta, brendiranja i muzejskih investicija“ organiziran od strane ICOM- a Hrvatska i Dvora Trakošćana, uz ICOM međunarodne odbore (INTERCOM, ICTOP, MPR, ICOMON) te ICOMOS Hrvatska kao partnere.

Događanje je okupilo ugledne međunarodne i domaće stručnjake, kao i hrvatske muzealce. Cilj skupa bio je razmatranje strategija za smanjenje rizika u poslovanju muzeja putem prilagodljivih modela upravljanja, s posebnim naglaskom na jačanje kapaciteta, brendiranje i muzejske investicije.

Forum je svečano otvorila Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za muzeje, arhive i knjižnice Ministarstva kulture i medija, koje je također podržalo organizaciju ovog događanja.

Međunarodni izlagači, uključujući dr. Asmu Ibrahim, predsjednicu ICOMON-a i osnivačicu Državnog muzeja središnje banke Pakistana, te Ceciliu Martín iz Velike Britanije, savjetnicu za brendiranje i osnivačicu mreže Cultural Connection (CC), pridonijeli su raznolikim perspektivama i stručnim znanjima.

Dr. Ibrahim, koja je izgradila respektabilnu karijeru kao Fulbrightova stipendistica, danas je generalna ravnateljica nacionalnog muzeja kojeg je osnovala. Cecilia Martín, koja pomaže muzejima i kulturnim organizacijama u pronalaženju novih načina povezivanja s publikom, gostujući je predavač na prestižnim institucijama poput Sveučilišta u Barceloni, Central Saint Martins i Kraljevskog koledža za umjetnost.

Poseban naglasak skupa bio je na izgradnji kapaciteta mladih profesionalaca. Studenti Filozofskog fakulteta i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu imali su priliku sudjelovati u izlaganjima, diskusijama i trening radionicama.

Eminentni domaći stručnjaci predstavili su svoje poglede na izgradnju otpornosti u muzejima. Darko Babić, predstojnik Katedre za muzeologiju na Sveučilištu u Zagrebu, Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, i Dražen Arbutina, predsjednik ICOMOS Hrvatska, podijelili su svoja iskustva i najbolje prakse iz svojih područja.

Koordinatorica skupa, Goranka Horjan, ravnateljica Dvora Trakošćan i predsjednica Međunarodnog komiteta za muzejski menadžment (INTERCOM), vodila je radionicu čija je tema bila održivo financiranje te moderirala program.

Drugu radionicu, posvećenu brendingu i marketinškim izazovima, vodili su Sanjin Mihalić, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, te Andrea Gerenčer, voditeljica marketinga dok je treću radionicu vodio Darko Babić,

Sudjelovanje na konferenciji pobudilo je veliki interes, a sva raspoloživa mjesta bila su popunjena. Sudionici su u Dvor Trakošćan stigli iz različitih dijelova Hrvatske, a forum je istaknuo je važnost otvaranja novih međusektorskih suradnji u suvremenom i dinamičnom muzejskom okruženju, koje se suočava s brojnim izazovima.

Galerija slika