FOTO Hrvatska pliva: Obuka neplivača u osnovnim školama Varaždinske županije

Varaždinske vijesti | 5.10.2022. u 19:37h | Objavljeno u Društvo

Školski sportski savez Varaždinske županije je u rujnu prvi puta provodio program obuke neplivača. Program je prijavljen na natječaj Ministarstva turizma i sporta pod nazivom „Hrvatska pliva”, a njegovu su realizaciju financirali Ministarstvo turizma i sporta i Varaždinska županija.

U provođenje programa u 2022. godini bile su uključene tri škole - OŠ Kneginec Gornji, OŠ Ljubešćica i OŠ „Petar Zrinski“ iz Jalžabeta uz sudjelovanje 71 učenika - polaznika trećih razreda.

Nositelj programa bio je Školski sportski savez Varaždinske županije uz stručno vodstvo profesora kineziologije Ante Sudeca. Osnovni cilj bio je djecu naučiti osnovama plivanja – prilagodbi na vodu, održavanju na vodi, tehnikama plivanja (kraul, leđno i prsno) te osposobiti neplivače da samostalno mogu preplivati 25 metara.

Oni učenici koji su na inicijalnom testiranju pokazali znanje plivanja za kriterij „Plivač početnik“ ili „Plivač“ radili su program učenja i usavršavanja osnovnih plivačkih tehnika, dok su ostali učenici bili obuhvaćeni programom obuke neplivača.

Sudjelovanje u programu bilo je besplatno za sve učenike uz osigurani prijevoz, ulaznice na bazen i učitelja plivanja. Obuku neplivača provodili su kineziolozi - učitelji tjelesne i zdravstvene kulture Silvia Pavlović, Emerik Večerić, Nikola Katalenić, Biserka Topolovec i Ante Sudec.

Po završetku obuke svaki je učenik dobio medalju i diplomu, a obuka se provodila 20 sati na Gradskim bazenima od 19. do 30. rujna. Uz plivačke aktivnosti voditelji su na svojim školama proveli i edukativne radionice s ciljem upoznavanja učenika s načelima fair play-a i prevencije nasilja.

- Program " Hrvatska pliva" ispunio je sva naša očekivanja. Pokazao nam je da u manjim sredinama još uvijek ima velik broj neplivača. Za vrijeme inicijalnog testiranje mogao se osjetiti blagoga straha kod djece, napetosti, uzbuđenja i iščekivanja, no kako su prolazili sati obuke djeca su bila sve veselija i opuštenija. Većina djece uspjela je proplivati. Na samom kraju djeca su bila oduševljena i puna dojmova te su poželjela da nije kraj i da dalje dolaze na bazen. Vjerujem da ćemo nastaviti s ovim projektom i u budućnosti zbog izuzetne važnosti savladavanja elementarnog znanja plivanja – naglasio je voditelj Programa Ante Sudec.

- Ponosni smo što je prvi puta u projekte koje provodimo u našem Savezu uključen i program obuke neplivača. Dugoročni motiv provođenja ovakvog programa je kontinuirano smanjivanje broja neplivača među učenicima osnovnih škola u Varaždinskoj županiji – rekla je predsjednica ŠSSVŽ Josipa Polančec Štimec, svim sudionicima zahvalivši na njihovu angažmanu.

Galerija slika