FOTO 5. MO Varaždin: Očišćeno Harambašićevo šetalište i postavljeni uspornici prometa

| 13.10.2020. u 20:49h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskom 5. mjesnom odboru kroz godinu se radi na brojnim projektima kako bi se mještanima ovog dijela grada omogućili što bolji uvjeti za život. Sluha za probleme svojim susjeda i sumještana ima potpredsjednica odbora iz redova HNS-a Marina Kaniški koja je vrlo angažirana oko uređenja kvarta.

Vrijedi istaknuti da je očišćeno Harambašićevo šetalište, a kod Dravske poljane i Dječjeg vrtića „Bajka” postavljeni su uspornici prometa kako bi se povećala sigurnost svih sudionika prometa.

Uređen je i okoliš objekta u kojem se nalaze prostorije mjesnog odbora. Na zgradi je postavljena nova zastava Hrvatske te znak za parkiranje ispred zgrade. U dvorištu su postavljeni tlakavci, a uređene su klupe i stolovi.

Uređena su i dječja igrališta Štuk i Pakračka, a završava se i rotor kod groblja koji će uskoro i službeno biti otvoren.

-Također, posebna se briga vodi za građane starije životne dobri. Uz viseću kuglanu naručili smo i pikado kako bi imali još jednu aktivnost kojom mogu kratiti slobodno vrijeme i družiti se - istaknula je Kaniški.

Osim toga, u prvom valu pandemije koronavirusa, Kaniški je s još 22 ljudi u 5. mjesnom odboru bila koordinator Stožera civilne zaštite, pomažući u kontroli provedbe mjera Stožera s ciljem očuvanja zdravlja mještana.

Istim tempom ovaj vrijedan mjesni odbor planira nastaviti i dalje. Naime, u 2021. godini cilj je riješiti problem s kanalizacijom koji stanovnici ulica Dravska Poljana i Ulice Vide Sokola imaju pri obilnim kišama te postaviti rasvjetu na prolaz kod Ulice Đure Kuhara. Riječ je o potrebi građana koji svakodnevno prolaze tim putem, a koji nije osvijetljen, kako bi sigurno stigli na odredište.

- Posebna molba za Gradske vlasti dolazi od strane umirovljenika, da se kupi donji dio zgrade u kojem se nalaze i prostorije mjesnog odbora. Naime, prostorije Udruge umirovljenika nalaze se na katu, što onemogućuje bolesnim ljudima te onima u kolicima da dolaze na druženja, ali i da se odazovu redovitom vađenju krvi te kontroli tlaka i šećera koji medicinska sestra provodi jednom mjesečno. Već se godina pokušava nešto učiniti po tom pitanju, no nažalost, za to se nema sluha - istaknula je Kaniški.

Potpredsjednica 5. mjesnog odbora ističe i nužnost nogostupa koji između Krapinske ulice i Ulice Franje Račkog, kuda djeca svakodnevno idu u školu, te nogostup na Dravskoj poljani koji se čeka već 5 godina. Postoji i potreba za rasvjetom na igralištu Štuk na kojem se djeca i mladi vole družiti ljeti u večernjim satima igrajući košarku i nogomet.

Kaniški ukazuje i na potrebu optičkog interneta na Dravskoj Poljani, čemu svjedoče brojni potpisi građana koje je prikupila.

Sve spomenute inicijative i projekti prvenstvena su zasluga potpredsjednice mjesnog odbora koja ima sluha za potrebe građana i trudi se biti kanal koji ih prenosi gradskim vlastima i ukazuje na potrebe stanovnika.

- Mogli bi se učiniti puno više kada bi vijećnici dolazili na sjednice i brinuli o svojem odboru. Nažalost, svega dvoje ili troje vijeka dolazi i to je najveći problem. Kada bi svaki od njih donio konkretne prijedloge, mogli bi o njima raspravljati i razmotriti eventualna rješenja, odnosno što mi kao mjesni odbor možemo učiniti. Puno bi se više toga moglo realizirati jer smo mi drugi po veličini mjesni odbor i dvije, tri osobe same ne mogu - kazala je Marina Kaniški.

Predsjednik podružnice HNS-a Varaždin Dejan Težak istaknuo je kako mjesnim odborima treba i pomoć lokalnih medija kako bi građani dobili informaciju da su odbori aktivni i da rade na korist zajednice.

- Velika većina građana zna da mjesni odbori postoje i da imaju svoja vijeća, ali kao da ne vjeruju da svojim prijedlozima mogu nešto promijeniti. Želimo poručiti građanima V. mjesnog odbora da se aktivnostima prema Gradu Varaždinu i ostalim nadležnim institucijama može nešto konkretno napraviti za lokalnu zajednicu - istaknuo je Težak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci