FOTO 13. međunarodni sajam Agro Arca u Prelogu okupio 130 izlagača iz 11 zemalja

Varaždinske vijesti | 17.5.2022. u 18:48h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Hrvatske zajednice inovatora i Grada Preloga od 13. do 15. svibnja 2022. godine održao se 13. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2022 u Gradu Prelogu.

Ovogodišnja AGRO ARCA odvila se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, dok su partneri sajma uz Agronomski fakultet bili HAMAG-BICRO, Obrtnička komora Međimurske županije, Međimurska županija, Šibensko-kninska županija te Općina Goričan.

Sajam AGRO ARCA posebnu pozornost posvećuje inovacijama u poljoprivredi, iz razloga što one pridonose unaprjeđenju konkurentnosti proizvodnje i prerade poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i okolišno prihvatljivoj i energetski učinkovitoj poljoprivrednoj djelatnosti.

Sajam je okupio 130 izlagača iz 11 zemalja, a predstavila su se i brojna lokalna obiteljska i poljoprivredna gospodarstva iz Međimurja i okolice sa svojim proizvodima. U sklopu ovogodišnje AGRO ARCA-e održale su se brojne STEM radionice i tribine, među kojima je prvih dana sajma posebnu pozornost privukao Inovacijski forum na temu "Mladi u poljoprivredi".

U sklopu svečanog otvorenja sve su izlagače pozdravili prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora te prorektor za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zdravko Kvakan, zamjenik gradonačelnika grada Preloga, Boris Lukovnjak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a dok je sajam prigodnim govorom otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH te izaslanik ministrice poljoprivrede državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Predsjednik Hrvatske zajednice inovatora Miljenko Šimpraga osvrnuo se na važnost inovacija u poljoprivredi te posebno istaknuo razvoj inovacija u suradnji sa akademskom zajednicom.

Na sajmu je dodijeljeno u kategorijama mladi inovatori i inovatori seniori; 16 zlatnih medalja, 18 srebrnih i 21 brončana medalja, dok je najboljom inovacijom sajma AGRO ARCA 2022 proglašene je AUTONOMNI KATAMARAN ZA MARIKULTURU autora Nadir Kapetanović, Đula Nađ, Nikica Kokir, Martin Oreč, Kristijan Krčmar, Nikola Mišković sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.