Festival kinča udruge "Magda i Luisa" iz Mađareva predstavljen kao primjer očuvanja nematerijalne kulturne baštine

J.Š./Varaždinske vijesti | 13.11.2021. u 20:15h | Objavljeno u Društvo

Festival kinča predstavljen je kao primjer očuvanja nematerijalne kulturne baštine u sklopu obilježavanja Dana nematerijalne kulturne baštine JI Europe čiji je organizator obilježavanja  Regionalni UNESCO centar za nematerijalnu baštinu iz Sofije, Bugarska.

Od 2019. godine udruga „Magda i Luisa“ iz Madžareva na čelu s voditeljem Tiborom Martanom, učiteljem i etnologom, organizira posebnu smotru tradicijskih ukrasa od krep papira pod nazivom Festival kinča, koja je vrlo dobro prihvaćena, a ideja je proširiti sudjelovanje i na međunarodnoj razini.

Naime, u sjeverozapadnom i središnjem dijelu Hrvatske tehnika izrade ukrasa od krep papira poznata je zasigurno nekoliko stoljeća, pokazuju tako i istraživanja.

Cvijeće i druge vrste ukrasa (figurice, lančići) korišteni su za ukrašavanje raznih predmeta i prostora u raznim prilikama. Najspecifičnije su kićenje kuće u vrijeme Božića prije pojave božićnog drvca, kićenje drvenih i drugih vrsta svetih križeva na stazama i groblju te uređenje prostora na raznim svečanostima poput vjenčanja, krštenja i drugih životnih ili vjerskih slavlja.

Osim pojedinaca koji znanje čuvaju u krugovima obitelji, od upisa umjetnosti u državni registar kao nematerijalno kulturno dobro 2007. godine, izrada cvijeća od krep papira popularizirana je u muzejima (npr. Muzej na otvorenom u Kumrovcu) i nevladine organizacije.

Inače, u sklopu Festivala prezentira se rad više od 20 udruga i skupina učenika iz središnje i sjeverne Hrvatske, a tijekom cijele godine organiziraju se edukativna predavanja, izložbe i promotivna događanja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci