Dom za starije i nemoćne osobe u Varaždinu nakon četrdeset godina u novome ruhu Foto: Varaždinska županija

Dom za starije i nemoćne osobe u Varaždinu nakon četrdeset godina u novome ruhu

VV | 25.6.2020. u 16:07h | Objavljeno u Društvo

Uvodnom konferencijom projekta ''Energetska obnova zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin na adresi Zavojna 6, Varaždin“ u Županijskoj palači u Varaždinu predstavljeni je projekt obnove doma, a uvodnoj konferenciji su prisustvovali i zamjenici župana Robert Vugrin i Tomislav Paljak, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin- Šain, savjetnica župana Natalija Martinčević, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vesna Vidović Oreški, predsjednica Upravnog vijeća Doma za starije i nemoćne osobe Mira Letić, županijske pročelnice kao i veliki broj ravnatelja zdravstvenih ustanova.

Ukupna vrijednost projekta punog naziva „Energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin na adresi Zavojna 6, Varaždin“ nakon provedenih postupaka javne nabave iznosi 31.337.740,79 kuna. Ugovorena vrijednost projekta iz Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava je 28.012.538,38 kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj 14.664.281,61 kn ili 52,35 %. Osigurana su i bespovratna sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata u iznosu od 7.352.018,56 kuna, a preostali iznos putem kredita osigurava Dom za starije i nemoćne.

Prisutne je na uvodnoj konferenciji pozdravio zamjenik župana Vugrin dok je župan Čačić u svom obraćanju medijima naznačio kako Županiju ovaj projekt neće koštati niti kune.

- Prošlo je četrdeset godina od izgradnje doma, a to je inače moj prvi veliki projekt koji sam projektirao. No, osim toga Dom je mjesto stanovanja i života za 360 korisnika Doma. Dom ima i 97 zaposlenika koji svoj radni dio života provode tamo. Nakon ove investicije svi oni imati će klimatizirane prostore, no ukupna kvaliteta objekta biti će na puno višoj razini. Treba naglasiti kako će od ovih 31,3 milijuna kuna, od čega je 9 milijuna kuna predviđeni trošak same Županije, obzirom da imamo petnaestogodišnju kreditnu liniju, a da je ušteda na energentima 600 tisuća kuna godišnje, stvarni trošak za Županiju zapravo nula kuna. Tu je bitan i ekološki aspekt jer će predviđena ušteda nakon provedbe energetske obnove za grijanje/hlađenje iznosit će 56,29 posto, a emisija CO2 smanjit će se za 44,08 % - rekao je župan.

Zamjenica direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin Šain je naglasila kako se u Varaždinskoj županiji osjeća kao domaćin, a ne gost obzirom na veliki broj projekata koji se provode.

- Veliko mi je zadovoljstvo danas biti ovdje, jer ovom energetskom obnovom ne postižemo samo uštedu, nego se stvara nova kvaliteta života štićenika Doma. Znate i sami da u Domu živi osjetljiva populacija i ulaganje u Domove nam svima mora biti prioritet. Čestitam županu Čačiću i Županiji na ovome projektu. Dom za starije i nemoćne osobe dobiti će novi sjaj, a o kvaliteti samog prostora da i ne pričamo. Naravno, Fond i nadalje ostaje vjeran i dobar partner Varaždinskoj županiji – rekla je Alenka Košiša Čičin- Šain.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vesna Vidović Oreški nije krila sreću i zadovoljstvo.

- Nakon toliko godina Dom dobiva jedan potpuno novi i moderniji izgled. Ponosna sam i sretna, i ne samo ja nego i svi korisnici te djelatnici Doma. Hvala Županiji na podršci, hvala svim izvođačima radova na kvaliteti izvođenja radova. Na obje zgrade Doma bit će promijenjena kompletna stolarija, ugrađuje se termofasada, a u zgradi depadanse ćemo dobiti novu kotlovnicu koja će zamijeniti postojeću, potpuno dotrajalu. Više nećemo imati velike gubitke vode i plina, jer će sve ići preko solarnih panela, uključujući i klimatizaciju. Ne treba govoriti što će to tijekom vrućina značiti za naše korisnike, koji u prosjeku imaju 87 godina. Cijeli dom će biti klimatiziran, a troškovi neće biti veliki. Mijenjat ćemo i liftove budući da su postojeći dotrajali i često su u kvaru. Uštede će biti i na rasvjeti, jer se ugrađuju i nova rasvjetna tijela – rekla je Vidović Oreški.