Dokumentarni film Varaždinke Anje Strelec dobio nagradu na Chania Film festivalu

vv | 1.11.2023. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Dokumentarni film “Where Have All The Smiles Gone” hrvatske redateljice Anje Strelec dobio je nagradu publike za najbolji međunarodni kratki dokumentarni film na jedanaestom po redu Chania Film Festivalu koji se održao od 18. do 28. listopada 2023. na Kreti.

O nepalskim radnicima migrantima

Film "Where Have All The Smiles Gone“ („Gdje su nestali svi osmjesi ?“) tematizira izazove s kojima se suočavaju nepalski radnici migranti koji svake godine napuštaju svoje domove u potrazi za boljim životom u inozemstvu. Nažalost, mnogi od njih u zemljama odredišta bivaju zlostavljani i lišeni osnovnih ljudskih prava te se vraćaju kući ili u lošem zdravstvenom stanju ili mrtvi u lijesovima zbog teških uvjeta rada koje trpe u inozemstvu. Dodatno, dokumentarac snažno istražuje prava žena i jedinstvene izazove i probleme s kojima se žene susreću dok rade u stranim zemljama kao i nakon povratka kući.

Do sada je potvrđeno prikazivanje filma na nizu značajnih festivala. Tako će u srijedu, 1. studenog biti prikazan na Workers Unite Film Festival-u koji se održava od 27. listopada do 2. studenog u New Yorku, nakon toga slijede prikazivanja na Calgary Justice Film Festival-u u Kanadi, Dhaka International Film Festivalu u Bangladešu, te na Dalmatia Film Festival-u u Splitu, da spomenemo samo neke od festivala koji su potvrdili prikazivanje filma.

Posebna projekcija bit će održana 24. studenog u HNK Varaždin u dvorani Rogoz nakog čega će biti održana panel diskusija.

Anja Strelec hrvatska je filmska i audiovizualna redateljica te fotografkinja koja trenutno živi i radi u Bruxellesu.

Tijekom svoje karijere usmjerila se na socijalne teme, režirajući nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova koji su prikazivani diljem svijeta na međunarodnim festivalima i televizijama. Također je sudjelovala na samostalnim i skupnim izložbama fotografije i novih medija Hrvatskoj i inozemstvu, između ostalog u Francuskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Grčkoj i Belgiji.

Anja Strelec diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, te nastavila svoje obrazovanje u Francuskoj gdje je završila magisterij iz audiovizualne i filmske produkcije na fakultetu Paul Valery u Montpellieru i magisterij iz audiovizualne i filmske režije na Sveučilištu Le Mirail u Toulouseu.

Osim umjetničkog djelovanja kroz različite vizualne formate, zadnjih 15 godina radi kao samostalna audiovizualna i filmska redateljica za belgijsku televiziju, Europsku komisiju i međunarodne organizacije poput UNICEF-a.

Također vodi filmske, audiovizualne i fotografske radionice, među ostalima i za delegacije Europske unije i studente filma u zemljama kao što su Eritreja, Gvineja, Gana, Senegal i Bangladeš. Tijekom godina sudjelovala je na mnogim međunarodnim masterclassovima i filmskim panelima, te kao selektor i član žirija filmskih festivala.