Dođite na Špancir Burger fest - Reshetka International i Nikola Božić nagrađuju! Foto: Sandro Sklepić

Dođite na Špancir Burger fest - Reshetka International i Nikola Božić nagrađuju!

VV | 24.8.2022. u 10:51h | Objavljeno u Društvo

Reshetka International Nikole Božića poklanja 2 burgera po izboru i 2 pića na Špancir Burger festu. Lajkajte Zagreb Burger Festival i Varaždinske vijesti i označite (tagirajte) osobu s kojom želite podijeliti ovu nagradu.

A evo što Nikola Božić, renomirani varaždinski ugostitelj poznat po vrhunskim mesnim delicijama, kaže o burgerima, odnosno o zabludama o burgerima:

Zablude o burgerima

Zabluda br. 1 – Burger je jeftini junk food i kaj ti ugostitelji glume, to ne bi trebalo koštati više od 30 kn!!

Skroz pogrešno. Prvo, pravi ukusni hamburger (ili cheeseburger) se radi od čiste govedine (kod nas nažalost junetine), a trenutna cijena u nabavi za 1 kg mesa za burgere je cca 10 eura. Ugostitelji koji rade u RH rade s najvišim parafiskalnim nametima na svijetu.

Drugo, za složiti tj. spremiti ukusni burger (ne splačine kakve nažalost još uvijek možemo vidjeti u nekim objektima) treba dosta talenta i vještine. Meso, način mljevljenja, dijelovi mesa od kojih se rade burgeri, način spremanja su samo neke od „stavki“ koje čine ukusan burger. Pecivo, postotak maslaca, namazi tj. umaci i sve to spojiti u jednu ukusnu cjelinu, realno, malo ljudi to zna napraviti kako treba.

Burgeri su kod nas još uvijek jako podcijenjena kategorija hrane, no burger scena u Hrvata definitivno ide naprijed, a najzaslužniji za to su, osim nekolicine ugostitelja, su food festivali tipa Zagreb Burger Festival.

Zabluda br. 2 – Burger je poželjno jesti što manje pečen.

Skroz krivo, a može biti i jako opasno, pogotovo za trudnice. Burger se treba ispeći skoro do kraja. Zašto? Pa zbog escherichije coli, bakterije čiji temperaturni optimum djelovanja je između 37 i 49 stupnjeva stupnjeva, što je otprilike (50) rare. Escherichia se „ubije“ kad je temperatura mesa 60 stupnjeva, najmanje 10 minuta, tek tada smo sigurni da je bakterija eliminirana.

Sad se postavlja pitanje kako to da steak rare može, a burger ne ?! Pa logično, bakterija je na površini i termičkom obradom ubijemo bakteriju na površini, steak ima 2 površine, gornju i donju, a kod burgera je svaka granula mesa zasebna površina. Nemojte se igrati sa zdravljem.

Zabluda br. 3 - Imamo hamburger koji se sastoji od 180 grama pljeskavice, karamelizirani luk .. STOOOOP!!

Pljeskavica ne ide u hamburger (niti cheeseburger). Hamburger se radi od burgera (patty) koji se za razliku od pljeskavice radi na način da se krupnije melje (idealno jednom), pljeskavica se melje i do 3 puta na sitniju šajbu, i za razliku od pljeskavice u burger ne ide luk.