Dani kruha sve bliže: učenici već smišljaju delicije s kojima će se predstaviti na Franjevačkom trgu Foto: Varaždinska županija

Dani kruha sve bliže: učenici već smišljaju delicije s kojima će se predstaviti na Franjevačkom trgu

VV | 8.10.2019. u 19:19h | Objavljeno u Društvo

Različite vrste kruha, maštovito izrađena peciva, kolači, torte i brojni drugi proizvodi koje će pripremiti vrijednih učenici osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije zajedno sa svojim učiteljima i roditeljima bit će predstavljeni u subotu, 12. listopada, na Županijskoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Tradicionalna manifestacija održat će se na Franjevačkom trgu ispred Županijske palače od 9 do 13 sati, a organizator je i ove godine Varaždinska županija u suradnji s Varaždinskom biskupijom.

Na smotri će sudjelovati 34 škole, od toga četiri srednjoškolske ustanove i 29 osnovnoškolskih ustanova te Centar za odgoj i obrazovanje Pahinsko Ivanec. Domaćin ovogodišnje smotre je Osnovna škola Vinica, koja priprema i prigodan program.

Smotra će početi u 9 sati svetom misom zahvalnicom u Varaždinskoj katedrali, do koje će sudionici s Franjevačkog trga ponovno ići u povorci, a svaka škola nosi darove na blagoslov. Nakon toga će u 10.15 sati početi svečanost uz prigodni program koji će izvesti učenici OŠ Vinica, škole – domaćina.

Smotra je revijalnog karaktera, no Stručno prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Snježana Hranić, predsjednica (OŠ Sveti Đurđ), Nada Horvat, članica (OŠ Visoko), Sanja Banfić-Kontrec, članica (Srednja strukovna škola Varaždin), Sonja Tušek Podobnik, članica (I. OŠ Varaždin), vrednovat će postignuća škola na osnovi kreativnosti i originalnosti proizvoda i predmeta, estetske vrijednosti izložbenog prostora, pridonošenja originalnosti područja iz kojeg škola dolazi, doprinosa o važnosti očuvanja tradicije, povijesne i kulturne baštine našeg kraja.

Povjerenstvo će odabrati školu domaćina Županijske smotre Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje 2020., kao i školu domaćina Županijske smotre učeničkih zadruga Varaždinske županije 2020.

U Provedbenom povjerenstvu su Mirjana Jambriško, predsjednica (ravnateljica OŠ Vinica), Andrijana Kušinec, tajnica povjerenstva (OŠ Vinica), Vladimir Cesar iz Katehetskog ureda Varaždinske biskupije i Sanja Herceg iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Dodajmo da će tradicionalno uz Dane kruha – dane zahvalnosti za plodove zemlje biti zasađeno „stablo nade“ koje krasi okoliš škole domaćina.