Članovi Francuskog kluba Varaždin posjetili Mađarsku

vv | 8.9.2023. u 16:53h | Objavljeno u Društvo

Članovi Udruženja Francuski klub Varaždin su profesori i prevoditelji francuskog jezika, sudski tumači, javni bilježnici, učenici i studenti, ima tu i Francuza ili državljanina drugih frankofonih zemalja, ali i mnogo onih koji uopće ne pričaju francuski već vole druženja, zabavu i upoznavanje novih kultura i ljudi.

Klub, osim druženja, organizira filmske projekcije, predstave, izložbe, koncerte i brojna putovanja, a posljednje je bilo prošle subote, 2. rujna. Članovi kluba putovali su u Mađarsku, u Herend i Veszprém.

Da nije sve uvijek onako kako zamislimo, svjedoči i činjenica da se autobus kojim su članovi kluba putovali pokvario desetak kilometara od odredišta. No, vodič puta Branimir Šurbek ubrzo je pronašao zamjenski autobus, pa se nakon 40-ak minuta putovanje nastavilo. Prvo do Herenda, malog mađarskog gradića poznatog po istoimenoj mini-manufakturi i Muzeju porculana.

U Herendu su članovi kluba osim posjete muzeju imali priliku posjetiti i samu manufakturu te vidjeti kako se, već stoljećima, ručno izrađuju porculanska remek-djela.

Nakon posjeta muzeju, put se nastavio do glavnog odredišta, Vespréma. Grad bogate povijesti, sagrađen na sedam brežuljaka, oduševljvava brojnim legendama, arhitekturom i znamenitostima. Njegovoj bogatoj povijesti i kulturi svjedoči i činjenica da je upravo ovaj grad, uz grčku Elefsinu i rumunjski Temišvar, Europska prijestolnica kulture 2023. godine.

Za kraj ovog jednodnevnog izleta, posjetili su i najveći grad na jezeru Balaton, Keszthely, poznat po predivnom dvorcu obitelji Feštetić, s bogatom knjižnicom.

U planu je već novi izlet, ali i druga događanja, a upravo ovaj izlet - u Mađarsku - pokazuje nam kako za članstvo nije potrebno znanje francuskog jezika, već ljubav prema kulturi, druženju i putovanjima.