CI IZ FIZIKE: nudi nove zanimljive programe i suvremena poučavanja

| 10.1.2020. u 08:45h | Objavljeno u Društvo

Centar izvrsnosti iz fizike za osnovne i srednje škole i ove godine djeluje u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu. Program za osnovnoškolce polazi četrdesetak učenika koji rade u pet grupa: dvije grupe za rješavanje teorijskih i eksperimentalnih zadataka za 7. razred i dvije takve grupe za 8. razred, ali učenici mogu izabrati i grupu za izradu samostalnih eksperimentalnih radova.

Rade pokuse, vrše mjerenja...

- Postoji veliki interes za fiziku, posebno za eksperimentalnu grupu u kojoj učenici imaju mogućnost sami osmisliti kreativne ideje za pokuse, vršiti mjerenja i izvoditi eksperimente te se prijaviti za državno natjecanje i smotru iz fizike - navodi Damir Švelec, voditelj Centra iz fizike za OŠ.

Dodaje da je broj prijavljenih učenika podjednak unazad nekoliko godina, a radi se u manjim skupinama. Programi su sve zanimljiviji i usklađeni su s najsuvremenijim metodama poučavanja u okviru prirodnih znanosti. Što se rezultata s natjecanja tiče na državnom natjecanju i smotri iz fizike održanoj od 10. do 13. travnja u Poreču pozvano je pet učenika iz osnovnih škola Varaždinske županije. Emanuel Tukač iz OŠ Breznički Hum (mentorica Nataša Gotal) osvojio je III. nagradu. Dorian Kovačić iz OŠ Sračinec i Ana Marija Lukačević iz OŠ Petrijanec su pohvaljeni (mentor Miroslav Žemlić).

Centar je posebno ponosan na eksperimentalnu grupu koja unazad nekoliko godina sudjeluje na državnom natjecanju iako državno povjerenstvo poziva samo šest radova iz cijele Hrvatske. Denis Tuđan iz OŠ Ljubešćica i Fran Grđan iz IV. OŠ Varaždin (mentorica Aleksandra Kos) sudjelovali su na državnom natjecanju s eksperimentalnim radom na temu: Zvučna izolacija. Mentori u Centru su još i Anamaria Bagarić iz OŠ Andrije Kačića Miošića iz Donje Voće i Marijana Buhin iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu. S druge strane, tridesetak učenika polazi CI za fiziku za srednje škole, a što je nešto manje nego prijašnjih godina.

- Vjerojatno se broj učenika smanjio zbog toga što su s radom počeli novi atraktivni programi poput astronomije koja je organizirana u sklopu Centra - navodi voditelj Centra za srednje škole Damir Kliček. Srednjoškolcima su ponuđene četiri teorijske grupe i jedna eksperimentalna grupa. Teorijsku grupu za 1. razred vodi Dario Mičić, profesor u mirovini koji je radio u 5. gimnaziji u Zagrebu. Mentor za 2. razred je Dubravko Tomasović iz Elektrostrojarske škole Varaždin. Treći razred vodi profesor savjetnik Dubravko Kukolja iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin dok četvrti razred vodi profesor mentor Denis Barčot iz 1. gimnazije Varaždin.

Uspjesi učenika na svim razinama

- U eksperimentalnoj grupi rade tri mentora. Novo pojačanje je Hrvoje Mesić iz Zagreba koji je sada u mirovini, a pripremao je pokuse iz fizike za studente PMF-a na odsjeku fizike. Drugi mentor je Tomislav Horvat iz Elektrostrojarske škole Varaždin koji je istovremeno i voditelj Centra izvrsnosti za astronomiju za srednje škole dok je treći mentor Damir Kliček profesor savjetnik.

- Ove godine opremili smo se s novim i suvremenim mjernim instrumentima i uređajima pa smo vjerojatno jedna od najopremljenijih škola iz fizike. Odmah su se pokazali rezultati. Učenica Helena Strniščak osvojila 3. mjesto sa zadatkom Ljuljajući Sound Tube, a David Copak 4. mjesto sa zadatkom Izmislite sami, te učenica Miša Janković 8. mjesto sa zadatkom Vodljive crte na 17. Državnom turniru mladih fizičara održanom 15. 12. u Zagrebu - ukazuje Kliček. Tako su Helena i David postali članovi peteročlane ekipe koja će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih fizičara koji će se održati sljedećeg ljeta u Rumunjskoj.

Prošle godine Helena i David također su sudjelovali na turniru i Helena je osvojila 7. mjesto, a David 6. mjesto. Također je na Državnom turniru mladih prirodoslovaca sudjelovao Roko Šestak koji je osvojio 8. mjesto. Na Državnom natjecanju iz fizike sudjelovalo je iz Centra šest srednjoškolaca. Marko Srpak osvojio je prvo mjesto i prvu nagradu, Janko Vrček osvoji je 4. mjesto i 3. nagradu, Anamarija Rafaj Škriljevečki 7. mjesto, a 9. mjesto Vedran Kocijan. Još su sudjelovali Lovro Klobučar i Jona Doring. Na 50. međunarodnu olimpijadu iz fizike koja se održala u Tel Avivu, Izrael pozvani su učenici Marko Srpak i Janko Vrček. Janko Vrček osvojio je brončanu medalju.

Galerija slika