VIDEO Centar za kulturu Ludbreg objavio kratki dokumentarni film “Ususret Muzeju grada Ludbrega” Foto: Grad Ludbreg

VIDEO Centar za kulturu Ludbreg objavio kratki dokumentarni film “Ususret Muzeju grada Ludbrega”

VV | 23.5.2020. u 12:00h | Objavljeno u Društvo

Proteklog ponedjeljka, gotovo pola stoljeća nakon pokretanja Međunarodnog dana muzeja (1977.) muzeji i kulturne ustanove diljem svijeta 18. svibnja nastoje brojnim događanjima, radionicama, tribinama, izložbama i predavanjima podići svijest o tome koliko veliku ulogu muzeji imaju ne samo u sabiranju, čuvanju i tumačenju našeg naslijeđa već i u pridonošenju razvoju razumijevanja, suradnje i mira.

Manifestacije obilježavanja održavaju se i ove godine, ali u skladu s novonastalom situacijom ostvaruju se u virtualnom okruženju.

U obilježavanje Međunarodnog dana muzeja i ove se godine uključio Centar za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ pripremivši kratki dokumentarni film koji nosi naziv „Ususret Muzeju grada Ludbrega“.

Kroz dokumentarni film prikazani su počeci stvaranja Etnografske i Sakralne zbirke kao temelja za razvoj budućeg Muzeja.

U filmu svoj osvrt daju mr. Branko Dijanošić, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak” koji je pokrenuo smještaj predmeta u prostore Centra, napravio prvu fotodokumentaciju i brinuo o sudbini same zbirke te profesorica povijesti umjetnosti i etnologije Venija Bobnjarić Vučković.

Dokumentarni film i cjelokupnu virtualnu izložbu možete pogledati OVDJE.

Prikupljanje etnografskih predmeta započelo je davne 1964. godine na poticaj nastavnika Stjepana Belovića, tada voditelja povijesne grupe. Prikupljeno je dosta etnografskih predmeta koji su tijekom godina bili smješteni u osnovnoj školi, kasnije u dvorcu Batthyany u neadekvatnom smještaju gdje su doživjeli i nekoliko provalnih krađa. Zbirka postaje sastavni dio tadašnjeg  Učilišta (sada Centar za kulturu i informiranje) 1989. godine. Zbirka je danas smještena u uređenom podrum dvorca Batthyany i stručno je obrađena.

Osim Stjepana Belovića doprinos čuvanju i obradi zbirke dala je i viša kustosica Muzeja grada Varaždina Ljerka Albus koja je obradila građu i publicirala stručni članak o značaju zbirke te Branko Dijanošić koji je pokrenuo smještaj predmeta u prostore Centra i napravio prvu fotodokumentaciju. Zbirka se od tog vremena neprestano širila. Tako je i danas – uvijek se nađe još poneki predmet koji uđe u zbirku. Valja istaknuti da su svi predmeti ušli donacijom. Cijelo to vrijeme ulagala su se sredstva za održavanje predmeta, a neki su i restaurirani.

Druga zbirka koja je izložena u dvorcu Batthyany je Zbirka predmeta sakralne umjetnosti smještena u prostorima oko Kapelice Svetog križa. Izloženi predmeti ne govore samo o religijskim civilizacijskim dosezima nego potvrđuju i konstantnu pripadnost europskim kulturnim krugovima. Zbirka je dostupna za razgledavanje samo uz prethodnu najavu.

Osnivanjem Muzeja grada Ludbrega dobit će se zaokružena cjelina jer će uz već postojeću zbirku izloženu u dvorcu biti i postav muzeja koji će govoriti o kontinuitetu postojanja života na ovim prostorima.