Bivšu ministricu obrazovanja Blaženku Divjak tuži rektor Boras i Sveučilište - za klevetu?

VV | 16.2.2022. u 08:52h | Objavljeno u Društvo

Blaženka Divjak, bivša ministrica znanosti i obrazovanja, napisala je oštru objavu na svom Facebook profilu. Radi se o tužbi za klevetu, koju je protiv nje pokrenuo uskoro bivši rektor Damir Boras koji sa svoje pozicije odlazi na jesen, a koji je u najmanju ruku imao dosta kontroverzi tijekom svog vođenja sveučilišta.

Bivša ministrica pita kandidate planiraju li obustaviti takve sudske postupke. Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

"Pitanje za sve kandidate i kandidatkinju za rektora/rektoricu Sveučilišta u Zagrebu, za slučaj da budete izabrani: 

Hoćete li obustaviti ili nastaviti sudske postupke bez presedana kojeg Sveučilište u Zagrebu i rektor Boras vodi profesora Sveučilišta? Primjer u prilogu na slici tužba za navodnu klevetu.

Hoćete li objaviti iznose koje Sveučilište plaća odvjetničkim uredima za takve bespredmetne tužbe?

Hoće li članovi Senata dobiti na uvid i odlučivati o potrebi tužbi prije slanja sudu?

Ova kampanja za izbor novog rektora Sveučilišta u Zagrebu se vodi na površini općim frazama, bez konkretnih odgovora. Stoga, pozivam i članove Senata da idući tjedan kod predstavljanja kandidata za rektora, postavljaju jasna i konkretna pitanja. Naime, Sveučilište nije tu zbog rektora, nego je rektor tu zbog profesora i studenata. Jednako kao za rektora vrijedi i za Senat. Većina se nije iskazala u proteklih osam godina.

Novac za ovakve besramne tužbe, između ostalog dolazi i od EU projekta koje prijavljujem i vodim  i od kojeg rektorat uredno uzima postotak za koji ne daje nikakvu uslugu.  Štoviše koristi ta sredstva u sumnjive svrhe. Borasa naravno nije sram i tu više ne treba trošiti riječi, ali sada je vrijeme za pitanja rektoru ili rektorici koji dolaze, ali i Senatu koji treba barem malo oprati obraz. Čast svima onima koji su se i do sada zalagali za poštenje i napredak, ali takvi su bili u manjini. 

Sveučilište koje bi trebalo biti primjer otvorenosti i dijaloga, tuži svoje studente i profesore za klevetu. Među gorespomenutima ima onih koji u tome sudjeluju ili su sudjelovali ili su se samo pravili da ne vide i ne čuju. Zar stvarno nikoga od vas nije sram zbog toga?"