Biskupijska knjižnica Varaždin skromnom izložbom obilježava Mjesec hrvatske knjige Foto: Varaždinska biskupija

Biskupijska knjižnica Varaždin skromnom izložbom obilježava Mjesec hrvatske knjige

Varaždinske vijesti | 19.10.2018. u 09:02h | Objavljeno u Društvo

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2018. te obilježavanja prve obljetnice službenog otvorenja Biskupijske knjižnice Varaždin, osmišljena je i postavljena skromna izložba starih i vrijednih knjiga koje su upisane u Registar preventivno zaštićenih kulturnih dobara. Izložbu je već prvog dana posjetio i varaždinski biskup Josip Mrzljak.

biskupijska_knjiznica_varazdin_3.jpg

"Baš baština" glavna je tema ovogodišnje manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2018. posvećene upravo kulturnoj baštini, dok je moto "(U)čitaj nasljeđe!" pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.

Biskupijska knjižnica Varaždin u svojim spremištima čuva kulturnu baštinu, kako hrvatsku tako i europsku te brine o njezinoj zaštiti. Zbirka Čazmansko-varaždinskog kaptola posjeduje više od dvije tisuće knjiga starijih od 1850. godine koje se smatraju zaštićenim kulturnim dobrom. Najstarije knjige iz te zbirke stare su preko 500 godina, tj. nastale su tijekom 16. st. i one su upisane u Registar preventivno zaštićenih kulturnih dobara.

Riječ je o deset naslova u osam svezaka knjiga. Zub vremena ostavio je na njima trag te je uz pomoć financijskih sredstava Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela Varaždin, 2016. godine započet proces restauracije. Restauraciju provode educirani stručnjaci Središnjeg laboratorija za konzervaciju i restauraciju Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu. Dvije najstarije knjige su restaurirane, dvije su trenutno na restauraciji, a obnova se planira i za ostale.

Izložbu je moguće pogledati u uredovno vrijeme Biskupijske knjižnice Varaždin, ponedjeljkom 9.00 - 14.30 sati te srijedom i četvrtkom 9.00 - 12.00 sati, a bit će otvorena do kraja kalendarske godine.

Za istaknuti je i kako je, odlukom Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta, 2018. godina proglašena Europskom godinom kulturne baštine kojoj je u cilju jačanje zajedničkog osjećaja identiteta u izgradnji budućnosti. Budući da ponajveći dio kulturne baštine čine knjige i pisana riječ, ne čudi što je ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2018. posvećena upravo kulturnoj baštini.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

biskupijska_knjiznica_varazdin_1.jpg

biskupijska_knjiznica_varazdin_2.jpg