Bebonoseći špancirung u Varaždinu: Roditelji promovirali pravilno nošenje djece

N.P./Varaždinske vijesti | 14.5.2017. u 11:16h | Objavljeno u Društvo

Povodom prvog Europskog tjedna nošenja, u petak 12. svibnja u Varaždinu je održan Bebonoseći špancirung. Događaj su organizirali varaždinski, međimurski i koprivnički roditelji kako bi promovirali pravilno nošenje djece.

Bebonoseći špancirung počeo je kod Starog grada, a druženje je završilo na terasi hotela Park gdje su roditelji mogli međusobno razmijeniti iskustva i posavjetovati se sa savjetnicama, kojih u grupi trenutno ima četiri. Nošenje beba, to jest babywearing, podrazumijeva prirodnu klokansku njegu.

- Mi imamo dijete uz sebe. Ako se djeca pravilno nose, onda su smirenija, mogu jesti najprirodnije, manje plaču, imaju manje problema s probavom, nemaju toliko grčeve kao što bi inače imali. Svakome roditelju paše drugačija nosiljka ili marama. Taj način nošenja djeteta uvelike olakšava roditeljima u obavezama jer imate slobodne ruke - rekla je Kristina Zadravec, organizatorica događaja.

Pravilno nošenje djeteta podrazumijeva, između ostalog, da marama ili nosiljka ne smije ispravljati djetetovu kralježnicu nego ju podržati u njenom prirodnom položaju, ne preporučuje se nošenje beba sprijeda i okrenute prema van, djetetu ne smiju visjeti noge i glava mu mora biti pridržana.

Varaždinska grupa mama i tata koja se okuplja oko nošenja djece započela je ovu inicijativu prošle godine za vrijeme Špancirfesta, i od tada svaki petak organiziraju druženje, bilo to na kavi na terasi hotela Park kada je vani toplo i sunčano, ili u kavani Galerija kada je hladno i kišno. Trenutno u grupi ima pedesetak aktivnih članova.

Financijski gledamo, nosiljke koštaju od 350 kuna pa sve do 2 tisuće kuna. U dućanima za djecu nosiljki i nema baš na izbor, pa većina roditelja naručuje preko interneta ili kupuje od ostalih roditelja. Nosiljke moraju biti testirane, od dobrih materijala, s testiranim kopčama koje mogu podnijeti teret djeteta jer su kopče najčešće plastične. Namjeravaju osnovati i udrugu, a trenutnačno traže prostor u kojem bi se roditelji okupljali i izmjenjivali iskustva, ali i nosiljke.

- U planu je da bi na neki način izmjenjivali nosiljke kako bi roditelji mogli probati koje nosiljke najbolje odgovaraju njima i njihovoj djeci - rekla je Kristina, napominjući kako im je za sve to potreban novac koji trenutno baš i nemaju.